Hopp til innhold

Rekordår for spillbransjen

2008 ble et rekordår for spillbransjen. For første gang bruker vi nå mer penger på å kjøpe spill enn musikk.

Mario Kart Wii

Det sosiale spillet Mario Kart Wii er blant spillene som selger godt.

Foto: spiller.no

I fjor omsatte spillbransjen for nærmere 700 millioner kroner i Norge. I denne summen er ikke giganten Microsofts omsetning medregnet. Alt tyder derfor på at salget av spill har passert salget av musikk i Norge.

Det er ikke bare her i landet at vi opplever at spillsalget går forbi musikksalget, tallene fra musikkindustrien i Storbritannia viser den samme trenden der: Games beats music in 2008

- Tallene viser en generell økning på 12,6 prosent fra 2007. Tallene viser hva leverandøren har levert inn til butikk, det er ikke hva butikkene selger ut til kundene, presiserer Alf Henrik Nordby i Norsk Spill- og Multimedialeverandørforening.

Les NRKs spillanmeldelser: Spiller

Rammes ikke av piratkopiering

Musikkbransjen omsatte for 700 millioner kroner i 2007, men blir mer og mer svekket av piratkopiering. Ifølge Nordby er spillbransjen ikke like utsatt for dette problemet, selv om bransjen opplever et omsetningstap på 20-30 prosent på grunn av piratkopiering.

- Spillbransjen er annerledes enn film og musikk fordi det går fortere med bytting av hardware, altså spillkonsoller som for eksempel Playstation 3. Det krever mer kunnskap hos brukeren å bruke et piratkopiert spill, sier Nordby.

Dette har bidratt til at spillbransjen nesten har doblet omsetningen siden 2002.

- Kvitt nerdestempelet

Spillekspert i NRK, Roar Halten, tror nøkkelen til denne suksessen er at dataspill har kvittet seg med nerdestempelet.

- Det har blitt mer stuerent å spille dataspill. Mens det tidligere var mer fokus på blod, vold og skyting, så ser vi nå at spillsegmentet favner breder, , og ikke minst så favner det nå jenter. Vi ser at jenter trykker sosiale spill som "Singstar" og "Buzz" til brystet, sier Halten.

Største underholdningsmediet

Samtidig som jentene kjøper mer spill enn tidligere, har spill en stadig voksende kundegruppe av gutter i alle aldre.

- Vi har en generasjon som kjøper spill og som har gjort det helt siden de lærte å trykke på knapper. I tillegg har vi en gjeng med spillere som har holdt på siden 80-tallet og som fortsetter å spille spill. Det er en vekst oppover, samtidig som det er et godt påfyll nedover, sier Halten.

Halten har tro på at salgtallene vil fortsette å vokse.

- Vi ser at spill er i ferd med å bli det største underholdningsmediumet. Det er ikke tilfeldig, og den veksten kommer bare til å bli større og større for hver eneste år fremover, sier han.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.