Hopp til innhold

Kunstner fornærmet hele Europa

En tsjekkisk kunstner skulle samle Europa i sitt nye kunstverk, han endte med å fornærme alle landene samtidig istedenfor.

Bulgaria blir fremstilt som et toalett av kunstneren David Cerny.

Bulgaria blir fremstilt som et toalett av kunstneren David Cerny.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

I et felles europeisk kunstprosjekt blir Bulgaria sammenlignet med et toalett, Luxemburg er en gullklump til salgs og Storbritannia er slettet fra kartet. Sånt blir det bråk av, skriver CNN .

Trykk på bildet til høyre for å se de omstritte kunstverkene.

Skulle lede et stort kunstprosjekt

Den tsjekkiske kunstneren David Cerny fikk av den tsjekkiske stat i oppdrag å lede et europeisk samarbeidsprosjekt der 27 kunstner fra 27 land sammen skulle lage hver sin tolkning av sine respektive land i et verk kalt ”Entropa”.

Kunstverket skulle markere Tsjekkias overtagelse av formannskapet i EU.

Men Cerny valgte en annen løsning enn det de nye EU-lederne hadde tenkt seg. Han kuppet hele kunstverket, og sammen med to kompiser fremstilte han de europeiske landene slik han så dem.

Benytte seg av fordommer

Cerny tok utgangspunkt i gamle fordommer, noe som blant annet har ført til at Bulgarias regjering har kalt Tsjekkias ambassadør til landet inn på teppet, for å få en forklaring.

Tyskland slik Cerny ser det, med motorveier nesten som et hakekors.

Tyskland slik Cerny ser det, med motorveier nesten som et hakekors.

Foto: JOHN THYS / AFP

- Dette er en ydmykelse av Bulgaria, sier Bulgarias EU-talsmann Betina Joteva.

Men Bulgaria er ikke det eneste landet som blir fremstilt i et litt ufordelaktig lys. Cerny har blant annet valgt å se Tyskland som et land bestående av motorveier som ligner veldig på et hakekors. Og polske myndigheter har reagert på at en gruppe katolske prester reiser regnbueflagget à la de amerikanske 2. verdenskrig soldatene på Iwo Jima.

Danmark på sin side er blitt et rent legoland, mens Frankrike er kontinuerlig i streik i Cerny sine øyne.

Ikke første gang

Dette er riktignok ikke første gang Cernys kunst skaper debatt. I 2005 fikk han stor oppmerksomhet da han stilte ut en bakbundet og hengt Saddam Hussein i et akvarium, etter modell av Damien Hirst.

Og det kan hende Cerny har basert sin europeiske oppfattelse på den gamle vitsen om at himmelen er når maten blir laget av franskmenn, britene er politi, bilene er tyske, elskerne italienske og sveitserne organiserer det hele.

Mens helvetet er når maten blir laget av britene, politiet er tysk, bilene franske, elskerne sveitsiske og italienerne organiserer det hele.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.