Hopp til innhold

Saltvann, joik og frodig munnbruk

"Jernanger” er laget uten produksjonsstøtte fra staten. Pengemangelen synes i bildene, men universet i filmen er rikt, mener NRKs anmelder.

Bjørn Sundquist
Foto: SF Norge

5 stjerner

"Jernanger” er en film om og med sjøulker ved kai. Eivind har lagt til. Han driver pub i en gammel fjordabåt med slitne, impregnerte menn som stamgjester. Der spiller de sin musikk på trekkspill og gitar og får betalt med et glass til.

Sjarmerende Sundquist

Det finnes en handling også. Noe om den gamle mannen fra havet og den unge mannen på brygga. Eivind tar nærmest til seg den unge Kris og tukter ham som om han skulle elske ham. Kris tar jobb med å male litt oppå rusten på "M/S Jernanger" og får losji om bord i bytte.

Men det er universet og typene som er filmen. Og ansiktet til Bjørn Sundquist. Sinnsbevegelsene til Bjørn Sundquist. Kroppspråket til Bjørn Sundquist. Sporene av levd liv hos Bjørn Sundquist. Tilstedeværelsen til Bjørn Sundquist. Her er han en sjarmerende uvesentlighet som ikke får til å ta vare på seg selv. Bjørn Sundquist gjør en av sine største og beste roller.

Bjørn Sundquist

Bjørn Sundquist gjør en av sine største og beste roller, mener NRKs anmelder.

Foto: SF Norge AS

Ramsalt i kjeften

Talen hans er fortsatt frodig, kanskje saltere nå enn før, men ellers er det meste ved ham i forfall. Han er en gretten gubbe som aldri er for full til å skyte morgensalutt på båtdekket, og aldri for syk til å være frisk.

I løpet av de dagene vi kjenner ham, blir han konfrontert med sin ungdoms forsømmelse hjemme i Finnmark, Beatrice, en kvinne som det til enhver tid ville passet å se igjen. Nå er hun blitt enke.

For billig bilde

Video-standarden er for billig. Pål Jackman fikk ikke statlige penger til produksjonen og har nøyd seg med betydelig billigere løsninger enn en slik film krever. Det syns i bildene. Men universet er godt. Vi sanser en stemning av friksjon i møter mellom alder og utvikling, tid og tenkning, – i vestnorsk sjøluft med trekk fra Finnmarksvidda.

I de hellige nostalgiske stundene, snakker de tre finnmarkingene i persongalleriet, samisk. Det kjennes sterkt, faktisk.

Video: Sundquist fornøyd med å være førsteelsker i Jernanger

Video nsps_upload_2009_1_14_21_41_54_2441.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Flere klipp fra Jernanger

Video nsps_upload_2009_1_15_9_25_37_2451.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober