Hopp til innhold

Operaen sensurerer NRK

NRK får ikke lenger bruke lydklipp fra oppsetningene til Den Norske Opera i sine radioanmeldelser. Årsaken er en kritisk anmeldelse.

Operaen i Bjørvika

NRK får ikke lenger fritt bruke lydklipp fra oppsetninger ved operaen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Operaen sensurer NRKs anmeldere etter at kritisk anmeldelse. Årsaken er misnøye med måten en av forestillingene ble anmeldt på i fjor høst.

Ingen av de fire solistene innfridde fullt ut i det sanglige. Det var delvis vakker innsats, men ingen hadde full slagkraft i høyderegisteret, og det var ofte ikke pent på toppene.

Torkil Badens anmeldelse av ” Thora på Rimol”, høsten 2008

Kritikken har satt sinnene i kok ved Den Norske Opera, som før jul valgte å inndra NRKs rett til fritt å bruke lydopptak av oppsetningene i sine anmeldelser. NRKs anmeldere bør heretter klare seg med lydklipp som operaledelsen selv har valgt ut, sier direktør ved Den Norske Opera, Tom Remlov.

- Dette har med beskyttelse av de aktuelle aktørene å gjøre. De kan være uheldige på en aktuell forestilling, og å få det videredistribuert i massemedier synes ikke jeg er noen kjekk sak. Poenget er ikke å videreformidle feil, men prestasjoner, sier Remlov.

- Uakseptabelt

Prosjektleder i Musikkenheten i NRK Radio, Elisabeth Davidsen, forteller at NRK i flere år har hatt en avtale om utlevering av lydopptak fra forestillingene. Hun beklager at operaen nå har trukket avtalen tilbake.

- Dette er uakseptabelt. Våre anmeldere er profesjonelle og ryddige, og må få arbeide fritt og selvstendig. Vi kan ikke gå med på at operaledelsen skal legge føringer og blande seg inn i hvordan vi jobber, sier Davidsen.

Videre forteller Davidsen at NRK ønsker at en anmeldelse på radio uten musikkeksempler blir veldig tørt og kjedelig, og at man da like gjerne kan la det være.

- Underlig reaksjon

Tom Remlov

Tom Remlov

Foto: Bo Mathisen/Den Norske Opera og Ballett

- Jeg synes denne reaksjonen er litt underlig. Når man anmelder bøker eller andre kunstformer er man ikke avhengig av illustrasjon for å få ytret det man mener. Jeg mener anmelderen er litt svak dersom den ikke evner å leveliggjøre tingene, sier Remlov.

Men flere anmeldere reagerer på holdningen til Den Norske Opera. Prinsipielt sett er det galt av operadirektøren å nekte NRK fri bruk av lydopptakene. Det mener Dagbladets musikkritiker Ståle Wikshåland.

- Operaledelsen er forpliktet ovenfor anmelderetikk og offentlighetsetikk, så kan de ikke på noen måte forsøke å gripe inn i hva en kritiker sier og mener om en forestilling, sier Wikshåland.

- Fjollete av NRK

Nå håper både NRK og ledelsen ved Den Norske Opera at saken kan løses gjennom dialog. Operadirektør Tom Remlov sier det er i operaens interesse at oppsetningene blir anmeldt på radio, og lover et møte med NRK i nærmeste framtid.

- Så snart vi får kommet sammen og får funnet ut av dette går vi ut fra at dette kommer på skinner igjen. Fra vår side er dette en fillesak. Jeg er forbauset over at NRK tillater seg en boikott, det synes jeg er fjollete, sier Remlov.

Skal NRK ha rett til å sitere fra operaforestillinger? Diskuter saken her!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober