Hopp til innhold

- Ble fysisk uvel

Sex og vold i ungdomsbøker brukes bevisst for å lokke til seg unge lesere, mener bokanmelder i Dagens Næringsliv, Ola A. Hegdal.

Illustrasjonsbilde: Tenåring leser bok
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Seksuell litteratur

Sterk kost? Ungdomslitteraturen er spekket med grovt språk og sex, ifølge Hegdal.

Foto: Scanpix

- Ungdomsromaner i dag er på mange måter drøyere og grovere enn voksne romaner. Det er store mengder med sex, grotesk vold, overgrep og incest. En avlegger av den voksne elendighetslitteraturen som har invadert ungdomslitteraturen, sier Hegdal.

Han har lest mye litteratur for unge på vegne av Norsk barnebokforum, og reiser rundt og holder foredrag for bibliotekarer og ungdomsskolelærere.

- Ungdomslitteratur for voksne

I en kronikk i Dagens Næringsliv hevder Hegdal at flere ungdomsromaner ikke er skrevet for unge, men for et voksent publikum.

Johan Harstads første ungdomsbok, "Darlah" er en science fiction-bok hvor den vanlige lykkelige slutten man er vant til uteblir og alle mennesker på jorda dør. «For tøft for en 9.klassing», hevder Hegdal.

- Det var en far som fortalte meg at dattera hans, en 9.klassing, hadde sluttet å sove alene etter å ha lest Darlah, og måtte sove i foreldrenes seng.

"Marki Marco" av Terje Torkildsen er spennende, hevder han, men overlesset med grovt språk og sex. Dette mener Hegdal er et kjennetegn hos mange romaner fra Samlaget - hvor «bannskap og kopulering er det som skal til for å få ungdommen til å lese nynorsk».

- Forferdelig sterk kost

- Jeg har vært inne på ”Ingen ild tenner stjernene” av Tor Fretheims, og den er så deprimerende og så grotesk at jeg ble fysisk uvel av å lese den. Man får lese om en far som voldtar sin mindreårige sønn med det resultat at sønnen får aids og dør mange år senere av sykdommen.

Forfatteren selv, Tor Fretheim, forstår kritikken.

- Når man ser det på den måten er jeg enig at det er forferdelig sterk kost. Men det er ikke bare det boken handler om. Den er skrevet i et språk som er veldig poetisk, som faktisk er veldig vakkert. Mitt prosjekt er å skrive om barn og unges rettigheter, så jeg vil ikke kalle det spekulativt, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.