Hopp til innhold

- EU eneste mulighet

Den islandske superstjernen Björk mener hennes kriserammede land ikke har noen vei utenom å bli med i EU.

Björk og Afsane Bassir-Pour

Björk og lederen for United Nations Regional Information Centre (UNRIC) Afsane Bassir-Pour i Brüssel 6. november.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Hun håper samtidig Island vil legge om kursen i bærekraftig retning.

- Eneste mulighet

Björk har gjennom sitt engasjement i miljøstiftelsen Nattura de siste ukene hatt en rekke møter med islandske bedrifter og næringsmiljøer, og fått følgende av finanskrisen tett innpå seg.

Budskapet hun sitter igjen med er at det lille øysamfunnet bør søke havn i det europeiske fellesskapet.

– Akkurat nå ser det ut som at det er den eneste muligheten. Jeg har snakket med hundrevis av folk og mange gründerbedrifter. For alle står dette på toppen av lista. De trenger euroen for å stabilisere valutaen. Jeg vil støtte det, sier Björk.

- Lite land gjør krisen større

Islands trolig mest kjente person deltok i Brussel på en miljøkonferanse med blant andre tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Björk håper den ødeleggende finanskrisen kan føre til en positiv utvikling for Island i retning av et mer bærekraftig samfunn.

– Jeg tror Island er som en miniatyrmodell av det som skjer i resten av verden. Men fordi vi er så små, er krisen akkurat nå mye større. Men nettopp fordi landet er lite kan vi kanskje forandre det fortere, sier Björk.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)