Hopp til innhold

- For mange debutanter

Nesten halvparten av alle bokdebutanter kommer aldri med bok nummer to.

Illustrasjonsbilde: Skriving
Foto: Colourbox.no

En opptelling NRK Kulturnytt har gjort, viser at hele 43 % av alle skjønnlitterære forfattere som debuterte mellom 2001 og 2005 har ennå ikke kommet med andreboka.

En av grunnene til at forlagene kan gi ut så mange debutanter er den såkalte innkjøpsordningen - at staten gjennom Kulturrådet hvert år kjøper inn 1000 eksemplarer av nesten hver eneste skjønnlitterære bok som utgis. Dermed sikres bibliotekene sitt utlånseksemplar, og litt flere forfattere kan leve av å skrive.

- Hvis det blir et kretsløp som går fra forlagene til bibliotekene uten at det når ut til noen, så synes jeg det begynner å bli meningsløst å utgi disse. Og det gjelder jo for alle; forfatterne, forlagene og skattebetalerne, sier forlegger i Tiden, Richard Aarø.

- Undergraver ordningen

Aarøs medforlegger og litteraturkritiker i Klassekampen, Mattis Øybø, deler hans bekymring over hvordan forlagene bruker innkjøpsordningen i dag.

- Hvis det blir sånn at forlagene utnytter innkjøpsordningen og gir ut for mange bøker som er avhengig av den, så ligger det en fare for at den ordningens legitimitet undergraves, sier Øybø.

Siden både smale poesiutgivelser og bestselgerne blir kjøpt inn, er det vanskelig å si hvor mange utgivelser som er avhengige av støtte fra Kulturrådet. Men at det er mange som bruker den er det i alle fall ingen tvil om. Mari Finnes i Kulturrådet kan fortelle om en kraftig økning i antall bøker det hvert år søkes om støtte til.

- I 2001 var det påmeldt 183 på den skjønnlitterære ordningen for voksne, i år er det 279. Det er en økning på mer enn 50 prosent, sier Finnes.

- Er vanskelig å være forfatter

Forlegger i Gyldendal, Einar Ibenholdt, vil imidlertid ikke gi ut færre debutanter, og synes ikke at innkjøpsordningen for skjønnlitteratur er noen sovepute for forlagene.

- Innkjøpsordningen har eksistert siden 60-tallet, og den skulle jo i utgangspunktet ført til en langvarig forvitring av norsk litteratur. Det som har skjedd er det motsatte, at man har klart å få en veldig levedyktig litteratur som selger i utlandet og som blir lest.

- Når det er så mange debutanter som ikke kommer med andreboken, tyder ikke det på at det er litt for mange som er kommet med bok nummer én?

- Det tyder på at det er vanskelig å være forfatter, sier Ibenholdt.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.