Hopp til innhold

Uforstålig finanskrise i mediene

Norske medier må bli flinkere til å gjøre dekningen av finanskrisen mer forståelig for folk flest, mener økonomiprofessor.

Meglere
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kalle Moene, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo har selv problemer med å skjønne alt som formidles om finanskrisen.

- Jeg synes det er vanskelig å skjønne hvordan de ulike tingene henger sammen. Og da tenker jeg at om det er vanskelig for meg, så er det vanskelig for andre.

Krisetiltak, oppgang på børsene i Europa, Island til bunns, rentenedgang og Glitnir er begreper og navn som er gjengangere i mediene om dagen. Til tross for at mye fakta og nok detaljer mener Moene at mediene ikke klarer å formidle sammenhengene i finanskrisen.

- Det er en viktig oppgave, sier Moene som ønsker seg journalister som ikke bare stiller innside-spørsmål, men virkelig forklarer hvorfor verden opplever en finanskrise nå.

Han mener mediene generelt har vært for opptatt av svingningene på børsen, slik at vanlige folk som har fulgt dekningen sitter igjen med inntrykket av at det er aksjekursenes fall som er krisen.

Han vil ikke trekke fram noen medier spesielt, men sier at dekningen vi har sett tyder på at mange journalister ikke helt vet hva de snakker om.

- For meg virker det som om at de gjør seg selv immune ovenfor kritikk ved hele tiden å snakke et fagspråk som de ikke behersker i sin fulle dybde. Det høres profesjonelt ut, gir integritet og så videre på grunn av språket.

Moene oppfordrer mediene til å kutte ned på detaljene som ikke passer inn i en større sammenheng, og heller fokusere på flere teoretiske forklaringer på mekanismene som ligger bak krisen.

Kulturstrøm

  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK