Hopp til innhold

Upopulær toppjobb

Ingen vil bli ny styreleder ved Nasjonalmuseet.

Tidligere styreleder for Nasjonalmuseet Christian Bjelland og tidligere direktør Allis Helleland.
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er nå tre uker siden den nye styrekabalen skulle være på plass, men de tre som kulturminister Trond Giske skulle utnevne - derav en ny styreleder - er ennå ikke på plass.

- Mange har blitt spurt, men har takket nei. Det er forferdelig synd fordi det er veldig viktig at det skjer noe snart, sier direktør Karin Hellandsjø, direktør ved Henie Onstad kunstsenter.

Hellendsjø kjenner flere som skal ha blitt spurt om å ta styreledervervet ved Nasjonalmuseet for kunst, og som har takket nei. Men hun ønsker ikke å gå ut med navn eller hvor mange det er snakk om.

Etter det Kulturnytt erfarer, skal ti stykker være spurt, men alle skal ha betakket seg.

- Alarmerende

- Det er alarmerende at det er folk som har blitt spurt om å ta dette ansvaret, men som ikke tør å ta i det. Hvorfor kan man bare spekulere i, men at Nasjonalmuseet mangler en styreleder synes jeg er veldig kritisk, sier direktør Erlend Høyersten ved Sørlandet kunstmuseum.

Nasjonalmuseet har i over to måneder vært uten en stabil ledelse. Det er to måneder siden direktør Allis Helleland gikk av etter langvarige konflikter med de ansatte på Nasjonalmuseet. Noen dager senere varslet også styret - med styreleder Christian Bjelland i spissen - sin avgang.

Trond Giske har i ettertid fått oppfylt sitt ønske om selv å få innsette ny styreleder. Det hele skulle gå raskt, men nå er det gått tre uker siden fristen som kulturministeren selv annonserte.

- Må tenke seg godt om

Erlend Høyersten ved Sørlandets kunstmuseum tror det er flere grunner til at folk nå sier nei til Giskes forespørsler om å være med i styret ved nasjonalmuseet.

- Det kan være et tydelig signal på at det er manglende tiltro til Nasjonalmuseet som konstruksjon - eller manglende tiltro til departementets evner til å støtte opp rundt Nasjonalmuseet, sier han.

- Det har blåst ganske kraftig på både styre og daglig ledelse, så man tenker seg vel to ganger før man svarer ja til jobben, sier Svein Olav Hoff direktør ved Lillehammer kunstmuseum.

Hoff er redd situasjonen nå begynner å bli utmattende.

- Hele museums-Norge venter nå på at noe skjer ved Nasjonalmuseet, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober