Hopp til innhold

Harjeet

Romeo Gills debutroman, Harjeet, er ikke "Den store innvandrerromanen". Ennå.

Harjeet av Romeo Gill

Harjeet er en relativt ung sikh i 1973, da romanen som bærer hans navn, tar til. Han er far til de to knapt ti år gamle guttene Akas og Suraj. Harjeet lot seg verve til den indiske hæren kort tid etter at han ble gift – inn i et arrangert ekteskap han ikke akkurat lengtet etter – gårdsdriften gir ikke nok inntekt alene.

Han har et nokså distansert forhold til familien sin, ikke minst kona, såvel hun som ungene ser ham bare når han har permisjon. Allikevel; Harjeet føler stort ansvar for familiegården og de nokså trange rammene den må drives under.

Romeo Gills første roman er en historie om mennesker i en brytningstid – da det vi i dag kaller globaliseringen er i sin spede begynnelse (uten at noen var klar over det da); en industriøkonomisk boom i vest, fører til endringer i vilkårene og mulighetene for enkeltmennesker og lokalsamfunn på motsatt side av kloden.

Det er også en fortelling om oppvekst på landsbygda i Punjab for barn av jordeiende bønder i et samfunn der kastesystemet fremdeles rår grunnen og avgjør mange livsløp i kraft av hvem opphavet er. En fortelling om litt stort og mer smått; fremfor alt dagligliv gjennom skiftende årstider.

Harjeet er fremfor alt blitten interessant og informativ bok. Uten store fakter, men med nærhet og innlevelse får leseren innsyn i en flik av et samfunn få av oss er oppmerksomme på til daglig. Sikhenes religion, deres forhold til hinduene, mattradisjoner – ikke helt overraskende er forfatteren og hans hovedpersoner av den oppfatning at punjabisk mat er den beste i verden. Vi som har smakt, vet at den i alle fall er veldig god.

Denne nærheten og detaljrikdommen har imidlertid også en problematisk side. I perioder blir informasjonen såpass påfallende skrudd inn i teksten at leseren kan sitte med følelsen av å lese en velmenende skolebokartikkel, heller enn en roman. Det hverdagslige får også gå på bekostning av det man gjerne kaller romanens spenningskurve. Her er den temmelig flat – det blir gående på det jevne i lange partier.

Redigeringen kunne nok vært strammere; en del gjentagelser burde for eksempel vært luket ut. Samtidig er det viktig å understreke at såvel gode persontegninger som romanens historiske perspektiv har mye å gi. Det siste gjelder ikke minst problemene omkring delingen av Punjab – en konsekvens av at den muslimske staten Pakistan ble opprettet i 1947.

Harjeet kommer til Norge og Drammen som fremmedarbeider, som vi sa da. Tanken er å tjene gode penger i to år, for så å reise hjem, kjøpe mer jord og leve videre som sikh i Punjab. Det blir ikke fullt så enkelt. Vi har fremdeles ikke fått Den store innvandrerromanen på norsk. Det er imidlertid helt åpenbart at Romeo Gill har en fortsettelse på hjertet. Så; hvem vet?

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.