Hopp til innhold

Samisk pop og rock blomstrer

Flere samiske band feier inn på norsk musikkscene om dagen. Samisk musikk er både eksotisk og populært.

The BlackSheeps vokalist Agnete Kristin Johnsen

The BlackSheeps vokalist Agnete Kristin Johnsen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

The BlackSheeps fikk umiddelbart suksess etter at de stakk av med seieren i Melodi Grand Prix Jr. i begynnelsen av september. De er ikke alene - den samiske rappegruppa Duolva Duottar som ble landskjent etter at de deltok i konkurransen "Norske Talenter" på TV2 og bandet Adjagas - er blant de samiske artistene som gjør det stort om dagen.

- Fra at Mari Boine var litt alene på tronen i 1992 har vi de siste to-tre årene fått et mangfold av band, rundt femten-tjue stykker, som slår gjennom til et forholdsvis mye større publikum, sier musikksjef Harald Devold i "Musikk i Finnmark", fylkeskommunens profesjonelle musikkordning.

P3 på samisk

For noen uker siden ble gruppen Alit Boazu kåret til Ukas Urørt på NRK P3. Det var første gang et samisk band får denne utmerkelsen, og sammen med andre band blir nå samisk musikk fylt inn i P3-lytternes ører. På kanalen spilles The BlackSheeps to-tre ganger om dagen.

- Flere samiske artister finner sin egenart. Nå er det artister som klarer å bevare det samiske særpreget samtidig som de kommuniserer med et populærkulturelt publikum, sier Moslet som kaller det en samisk vår for populærmusikken.

Harald Devold tror den samiske trenden skyldes en lokal oppvåkning.

- Jeg tror at det er fordi at de med samisk bakgrunn har fått en oppvåkning innenfra - nå tror de på seg selv. I tillegg tror jeg at musikken oppleves som eksotisk. Med hjelp av Mari Boine har musikken blitt dratt frem og skapt mer nysgjerrighet hos andre.

Gruppa Duolva Duottar

Gruppa Duolva Duottar.

Mari Boine har gjennom sin musikkarriere jobbet for å gjøre det samiske synlig, hun ønsker de nye artistene velkommen.

- Jeg tror at det er bra for hele den norske kulturen at man har en større nysgjerrighet som åpner opp og kanskje bygger ned noen fordommer. Det blir et mer interessant og fargerikt samfunn når man gir plass til det som finnes av uttrykk, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.