Hopp til innhold

Warner Bros tapte rettssak

Hari Puttar er ingen Harry Potter, hevder indisk domstol.

Hari Puttar-plakat
Foto: AP Photo / AP

Filmstudioet Warner Bros, som står bak filmene om Harry Potter, anklaget filmselskapet bak Bollywoodfilmen "Hari Puttar" for plagiat, men ifølge domstolen i New Delhi har den indiske filmen alt på det rene.

I rettsavgjørelsen kommer det frem at Warner Bros har ventet for lenge om å reise kravet mot Hari Puttar-skaperne Mirchi Movies, og domstolen hevder også at leserne av ”Harry Potter” ikke vil ha problemer med å skille Hari fra Harry.

Vanlig navn i India

- De har hatt kjenskap til filmens tittel siden 2005 og har forsinket søksmålet til siste øyeblikk, sa Mirchi Movies advokat Pratibha Singh i forkant av dommen til nyhetsbyrået AFP.

Mirchi Movies hevdet at filmen ikke har noe med Harry Potter å gjøre. Da rettssaken ble kjent fortalte de at ”Hari” er et vanlig navn i India, og ”Puttar” betyr sønn på Hindi og Punjab.

Hari Putar handler om en gutt på ti år, som flytter til England med sin familie og blir innbladet i en plan om å redde verden. Filmen har premiere 26. september i India, to uker senere enn planlagt på grunn av søksmålet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober