Hopp til innhold

- Forsterker myter om urfolk

NRK-serien bygger opp om fordommer mener Liv Inger Somby, ved kompetansesenteret for urfolks rettigheter.

Waorani-stammen

NAKENHET: Er realityserien Den store reisen konstruert? Debatten går.

NRK-serien Den store reisen debatteres i mediene etter at Ny Tid brakte et intervju med antropolog Laura Rival som sier at serien er iscenesatt.

Rivdal har fulgt Waorani-indianerne siden 1989 og var til stede under innspillingen av den belgiske versjonen av programmet.

- Waoraniene kler av seg for disse programmene. Jeg kjenner dem. De går aldri rundt nakne i grupper lenger, utenom for turister og realityshow, sa Rival ved Senter for internasjonal utvikling ved Universitetet i Oxford til Ny tid .

Avsløring skaper debatt

Maria Guzmán-Gallegos i Regnskogfondet er redd for at Waoraniene fremstilles som en parodi på seg selv. Hun kjenner gruppen og sier at de lever mye mer komplekst enn det som kommer fram i serien.

Også Liv Inger Somby ved Gáldu, kompetansesenteret for urfolks rettigheter, er kritisk til forenklede fremstillinger av urbefolkninger.

Waorani-stammen

ECUADOR: Waorani-stammen holder til i Amazonas.

- Jeg er sjokkert over at NRK sender en serie som forsterker mytene om urfolk.

Somby mener NRK forsterker mytene om urfolk og aktivt er med på å bygge opp under fordommer når de betaler for at urfolk skal opptre på en annen måte enn den de lever på til vanlig.

NRKs prosjektleder for serien, Per Selstrøm avviser at NRK har betalt Waoraniene for at de skulle gå nakne.

- Vi har betalt tre ulike stammer for at de skal være med og å ta i mot en norsk familie som helt uforberedt kommer for å tilbringe tre uker der og leve på det levesettet.

- Ren underholdning

Peter Crawford, professor i antropologi ved Universitetet i Tromsø og fortiden gjesteforeleser ved NTNU i Trondheim, anser denne typen program for underholdning og mener at det ikke er et problem om settingen i slike programmer konstrueres, så lenge det opplyses om det.

- Det er et etisk problem om sannheten blir ofret for underholdningens skyld, sier han.

Han kjenner ikke selv til Waoraniene, men har full tillit til antropolog Rival og hennes utsagn. Selv ser Crawford heller andre etiske problemer enn nettopp hvorvidt Waoraniene går nakne i serien eller ikke.

- Spørsmålet er om de ulike stammene og familiene som reiste ned visste hva de gikk til. Og enda mer alvorlig for denne type program, som BBC har opplevd, at isolerte grupper blir utsatt for for eksempel for dem ukjente sykdommer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.