Hopp til innhold

Ville ofre julefesten

Kunsthøgskolen i Oslo har funnet penger til å gjennomføre en arbeidsmiljøundersøkelse.

Kunsthøgskolen i Oslo, fasade

Konfliktene har ulmet ved Kunsthøgskolen i Oslo siden sammenslåingen av de fem store kunsthøyskolene i hovedstaden for fem år siden.

Foto: Dang Trinh / NRK

Lærere ved Kunsthøgskolen i Oslo var villige til å bruke pengene avsatt til julefest for å kartlegge det dårlige arbeidsmiljøet. Flere av de ansatte brukte det som argument at de ikke hadde så mye å feste for og at det derfor var bedre å bruke pengene på den viktige arbeidsmiljø-undersøkelsen, forteller Haico Nitzsche, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet.

Pengeforslaget ble ifølge Nitzsche tungen på vektskålen når høgskolen nå selv bevilger pengene.

Gjennomføres neste år

Undersøkelsen vil først bli gjennomført i neste budsjettår. Da er det gått hele to år siden Forskerforbundet skriftlig redegjorde for behovet.

- Jeg synes det er vanvittig, sier Nitzsche.

Konfliktene har ulmet i fem år siden sammenslåingen av de fem store kunsthøyskolene i hovedstaden.

Stor fravær

For tiden er 40 % av den faste lærerstaben ved fakultet for scenekunst sykemeldt som følge av jobbrelaterte problemer, to professorer ved Kunstakademiet er blitt tatt ut av undervisningen siden nyttår, en er som følge av jobbslitasje sykemeldt på andre året. Ytterligere en lærer er borte etter at han ble slått ned bakfra med en flaske. Personen selv knytter hendelsen til jobbkonflikter, forteller hovedtillitsvalgt Nitzsche.

- Han hørte noen som ropte ”han er rasist” og deretter husker han ikke mer før han våknet opp på ei sykestue. Saken er politianmeldt.

- Forsvarlig å vente

Sisteårsstudent ved Kunstakademiet og tidligere studentstyreleder Kristian Skylstad er en av studentene som berøres av konfliktene.

- Slik situasjonen er akkurat nå er den såpass paranoid og lite fruktbar slik at de som sitter sentralt, må ta ansvar for at situasjonen på Kunstakademiet har vært så dårlig over lengre tid, sier Skylstad.

Les også: Professor fratatt all undervisning

Også lærekreftene er oppgitt over at signalene de har gitt om dårlig arbeidsmiljø ikke blir tatt alvorlig. Direktør ved KHIO, Erling Wisst mener det har vært forsvarlig å vente med arbeidsmiljøundersøkelsen.

- Vi har hatt arbeidsmiljøseminar på alle fakulteter og i administrasjonen i løpet av denne tiden.

Han avviser at han er bekymret og stiller seg avventende til resultatet.

- Alt kan bli bedre og vi har en del å ta tak i. Dette vet vi, men hva det helt konkret er, får vi kanskje se etter at undersøkelsen er gjennomført, sier Wisst.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.