Hopp til innhold

Stiller ut Muhammed-karikaturer

Drapstruede Lars Vilks stiller ut Muhammed-karikaturene sine for første gang.

Lars Vilks

Lars Vilks viser diskret frem tegningene sine i en ringperm.

Foto: NRK

Tegningene, som viser Muhammeds hode plassert på en hundekropp, utløste voldsomme reaksjoner og drapstrusler mot kunstneren høsten 2007. Nå stiller den svenske kunstneren ut bildene sine i Kunsthalle Luzern i Sveits.

Vil ikke stille ut Muhammed-kunst

Holdt øye med Vilks

- Frykter ikke nye trusler

Tegningene ble først kjent etter at den svenske avisa Nerikes Allehanda satte dem på trykk i august 2007. Karikaturene utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Al-Qaida utlovte en dusør på 100.000 dollar til den som klarte å ta livet av den svenske kunstneren. Men Vilks frykter ikke nye drapstrusler.

- Jeg har blitt vant til det, så det er ikke et stort problem. Hittil har det vært en lang parodi, vi sliter med forferdelige trusler, men det har ikke skjedd noe, sier han til NRK.

Jesus som elefant

Lars Vilks advarer publikum før de ser Muhammed-tegningene.

Publikum blir advart om at utstillingen kan virke sårende.

Foto: NRK

Utstillingen i Sveits åpnet i helgen, men kunsthallen har valgt å holde en lav profil for å unngå demonstrasjoner. Bildene henger ikke på veggen, men vises diskret frem i en ringperm, som er merket med advarselen: "Dette utstillingsbidraget kan såre dine religiøse følelser eller overbevisning."

Det er ikke bare muslimer som kan bli såret av utstillingen. Etter at en muslim spurte Vilks om hvorfor man ikke også kunne angripe jødene tegnet han Moses som hund. I tillegg kan publikum finne en tegning av Jesus som en elefant.

Betent

Til tross for at bildene er kjent for de fleste, har de aldri blitt stilt ut. Tegningene var opprinnelig ment for en utstilling i Värmland sommeren 2007, men ble fjernet like før utstillingen åpnet på grunn av frykt for sikkerheten. Siden har Lars Vilks forsøkt å stille ut bildene både i Norge og Sverige, uten hell.

- Det var så betent her. Jeg er jo veldig bevisst på at jeg vil vise bildene i rett sammenheng, sier Vilks.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)