Hopp til innhold

Sirkusdyr kan bli forbudt

Det kan bli slutt på elefanter, sjøløve og sebra i norske sirkus. Myndighetene arbeider med en liste over hvilke dyr norske sirkus får lov til bruke i sine forestillinger.

Illustrasjonsfoto: Sirkus

Vandrer ut av norsk sirkushistorie? (Illustrasjonsbilde)

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Mattilsynet mottok nylig en rapport om velferden til sirkusdyr fra Vitenskapskomiteen, og den skal etter planen munne ut i en ny forskrift i løpet av høsten.

Elefanten er ifølge rapporten det dyret som har verst kår.

Nett-TV: - Vil forby elefanter på sirkus

- Det ser ut til at de fleste elefantene opprinnelig er viltfanget. Dyrene har gjennomgått en ”Breaking down”, en psykisk nedbryting for å temme dem. De blir brutt ned til det punktet hvor de nærmest roper om hjelp, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet.

Lager liste med lovlige dyr

Vitenskapskomiteen peker også på at elefanter i fangenskap dør tidligere enn normalt og at de utvikler en stereotyp adferd når bevegelsesfriheten begrenses.

Elefanten har vært del av norsk sirkustradisjon i årtier, nå kan det om kort tid bli slutt. Landbruksdepartementet skal vedta en liste over dyr som er tillatt i norske sirkus. - Det er elefanter som står i størst fare for å falle ut av listen, forteller Knævelsrud.

Andre dyr får heller ikke være med på sirkus lenger. - Vi har hatt sebraer og sjøløver på norske sirkus og de har vi ikke tenkt å inkludere på en eventuell positiv liste, sier hun.

Finland, Costa Rica, Israel, Østerrike samt enkelte delstater i USA har allerede et forbud mot bruk av ville dyr i sirkus - der elefanter inngår.

Slutten på sirkus slik vi kjenner dem

Sirkus oppstod første gang i England på 1700-tallet - og da var hesten sentral - knyttet til balansekunstnere på hesteryggen. Men hesten kan også komme til å forsvinne fra sirkus - i hvert fall om hensynet til plass blir vektlagt av mattilsynet. Dyrene har nemlig ikke lov til å bevege seg utenfor sirkustomten når de reiser fra land til land.

- Det finnes en egen forskrift om velferd for hest, og det er ikke sagt at kravene ikke er relevante for sirkus, sier Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjonsbilde: Sirkus

Sirkus uten dyr. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox.no

Sirkushistoriker Hermann Berthelsen tror denne æraen i sirkuslivet snart vil være slutt.

- Det er en ny trend ute i verden, det som kalles for nysirkus, som er uten dyr. Det vil nok helt sikkert komme hit og det er noe de norske sirkusene må ta på alvor for å overleve som sirkusforetak.

- Vil sirkusene overleve uten dyrene?

- Jeg tror sirkusene vil gå inn i tunge år hvis man plutselig må kutte ut dyrene. Publikum må venne seg til den nye formen, fordi de har blitt bortskjemt med at det alltid skal være en elefant, sier Berthelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Publikum forlanger dyr

Sirkusdirektør Knut Dahl ved Sirkus Merano tror sirkusene må endre seg etter hvert, men han er kritisk til rapporten fra Vitenskapskomiteen.

- Det er det så mange faktafeil der at jeg ikke forstår hvorfor Mattilsynet allerede kommenterer den i media, sier han.

- Spådommen om at dyr blir borte fra sirkus, er nok sann på en eller annen måte, men det vil ta flere år. Det vil bli vanskeligere å få tak i dyr, fordi det ikke er mange som jobber med dyr i sirkus lenger. Det er veldig synd fordi publikum forlanger dyr på sirkus, sier Knut Dahl.

Hør hele intervjuet med Knut Dahl i Kulturnytt her

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.