Hopp til innhold

- Mister leselysten av aldersmerking

Alle de store forlagene har egne bokserier beregnet på bestemte aldersgrupper, men i stedet for å hjelpe på leselysten, kan aldersmerkingen i stedet føre til at barna føler seg stigmatisert.

Lese
Foto: Scanpix / SCANPIX

Det kan være vanskelig å finne den rekke boken til barn som har begynt å lese selv. Derfor har de norske forlagene merket flere av bøkene sine med hvilken aldersgruppe de passer for. Problemet med dette, mener Foreininga !Les, er at barn har svært ulike lesekunnskaper.

- Det vil være flaut for en lesesvak tiåring å måtte lese en bok som passer for barn over åtte år. Det virker begrensende i forhold til hvem bøkene kan, eller vil, leses av. Mange barn og unge vil ikke lese bøker som er merket under deres alder, sier daglig leder Ketil Kolstad.

Frykter flere mister leselysten

Han får støtte fra logoped Ragnvald Haugsvær i Bergen kommune, som særlig har jobbet med å få unge gutter til å lese mer.

- Det virker litt som stigmatisering av barn og ungdom. Det fører til at barn ikke vil lese en bok, eller at de som ikke burde lese boken går i gang, sier Haugsvær.

Pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo synes også at merkingen er et problem siden barn utvikler seg svært ulikt. Han frykter merkingen kan føre til at mange dropper helt å lese bøker.

- Den kan i verste fall ha den motsatte effekten. At de rett og slett leser færre bøker, som en følge av denne merkingen. Det er et stort problem at barn og unge ikke leser like mange bøker som de gjorde før. Stadig flere, spesielt gutter, dropper boka helt, og det er uheldig, sier Ulvund.

Bestemor
Foto: Elena Elisseeva

- Foreldre må bidra

Gyldendal forlag har flere serier som retter seg mot spesielle aldersgrupper. Redaksjonssjef Eva Thesen ser at de har en utfordring med å nå de som mener de er for gamle til en serie.

- Vi ser at det er en utfordring, og at vi kan miste lesere, men det er klart at lesesvake tiåringer bør kunne finne det de trenger i en bok som det står er for åtte år, sier Thesen.

Foreininga !Les vil ha mer aktive foreldre. Men i stedet for aldersmerking, mener de at foreldrene bør orientere seg bedre i barne- og ungdomslitteraturen.

- Vi voksne tar oss tid til å finne ut og orientere oss om nye utgivelser i litteratur for voksne, men vi burde bruke mer tid på å finne den riktige boken for våre egne barn. Det kan være en svært god måte å utløse leselyst på, sier Kolstad.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.