Hopp til innhold

– Giske må kaste styret

Fremskrittspartiet mener Trond Giske må kaste styret i Nasjonalmuseet.

Karin Woldseth

Fremskrittpartiets Karin Woldseth i kulturkomiteen.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

I går trakk direktør Allis Helleland seg, men kulturministeren lar styret bli sittende. Fremskrittspartiets Karin Woldseth i kulturkomiteen mener styret må gå.

– Det aller viktigste er at vi får skiftet det sittende styret. Jeg synes ikke de har gjort jobben sin, og det har ikke blitt ro i museet, sier Woldseth.

– Må følge opp

Nasjonalmuseet var i vår igjen åsted for indre strid og konflikt. Etter at den forrige direktøren Sune Nordgren måtte gå etter stor misnøye for halvannet år siden, fikk den nye direktøren Allis Helleland også en tung start. Hun ble kritisert for både sin lederstil og kunstinnkjøp. De ansattes representanter i styret truet i april med mistillit, og kulturminister Trond Giske kalte inn til oppvaskmøte.

I går trakk Helleland seg, men Giske lar styret bli sittende. De har stilt sine plasser til disposisjon og Fremskrittspartiet mener kulturministeren må følge opp.

– Jeg håper Giske gjør noe med dette, og innkaller denne valgnemda som skal opprettes slik at man faktisk får fortgang i å få skiftet ut det sittende styret.

– Misbruk av kulturmidler

Karin Woldseth i Fremskrittspartiet reagerer også sterkt på at Allis Helleland får 2, 5 millioner kroner i etterlønn. Hun mener det er misbruk av kulturmidler.

– Man skriker ut om hvor lite penger man har alle steder innen kultursektoren, og når man nå bruker penger på å etterlønne nok en direktør, så synes jeg det er svært beklagelig, sier Woldseth.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.