Hopp til innhold

- Støre nektet å svare

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter konsekvent å uttale seg om spørsmål knyttet til Tibet i den nye norske dokumentaren ”Tibets forbudte stemme".

Jonas Gahr Støre

– Støre står til stryk i Tibet-spørsmålet, mener regissør Øystein Rakkenes.

Øystein Rakkenes

Øystein Rakkenes

Foto: NRK

Øystein Rakkenes, regissøren bak dokumentaren, mener Støre i dette spørsmålet står til stryk.

Stengt for journalister

Siden opptøyene i Tibet i mars i år har kinesiske myndigheter lykkes med å legge lokk på det sensitive Tibet-spørsmålet. Til tross for mange drepte og arresterte, blir Tibet lite nevnt i oppløpet til OL. Tibet er dessuten stengt for journalister, slik at ingen får bekreftet hva som virkelig skjer og har skjedd i landet.

Den norske stiftelsen og radiostasjonen Voice of Tibet er en viktig kanal for frie nyheter inn til befolkningen i Tibet. I oppløpet til OL blir radioens signaler stadig sterkere støyet av kinesiske myndigheter, forteller Øysten Rakkenes til NRK Kulturnytt.

Les om filmen: Tibets forbudte stemme
Les: IOK kan ha godkjent sensur

Produksjonsselskapet Mpower Media står bak dokumentaren om Tibet. Til tross for at Kina lovet pressefrihet i forbindelse med OL i Beijing, ble filmteamet arrestert under dramatiske omstendigheter på Den himmelske freds plass, sier Rakkenes.

Tibetanere demonstrerer mot OL ilden i India, søndag 3. August 2008

Tibetanere i eksil demonstrerer mot den kinesiske OL ilden i India, søndag 3. August 2008

Foto: Ashwini Bhatia / AP

Ikke modne nok

Lederen i Voice of Tibet, Øystein Alme, er svært skuffet over norske myndigheters håndtering av Tibet-problemet. Alme kan legge fram nye opplysninger som viser at støysendingene nå tiltar i styrke.

Til tross for at kinesiske myndigheter har underskrevet internasjonale avtaler om at de ikke skal støye, så tør ikke norske myndigheter å ta tak i problemet, mener Alme.

- Det at Norge og andre vestlige land ikke har klart å samle seg om en felles kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Tibet, viser at våre folkevalgte ikke er modne nok til å irettesette Kina på lik linje med alle andre overgripere, sier Øystein Alme i filmen.

- Støre ville ikke snakke med oss

Øystein Rakkenes har forsøkt å komme i kontakt med det norske utenriksdepartementet og spesielt Jonas Gahr Støre, uten å lykkes.

- Det har ikke gått bra i det hele tatt. Den berøringsangsten som Kina er gjenstand for har jeg ikke møtt maken til i min karriere. Utenriksministeren nekter plent å kommentere noe som har med Voice of Tibet å gjøre. Vi ville vise hva som er den norske holdningen til Kinas Tibet-politikk, men verken utenriksministeren eller handelsministeren ville ikke snakke med oss, sier Rakkenes.

Videre forteller regissøren at han prøvde å stille Støre to spørsmål på et åpent møte ved Universitetet i Oslo.

- Han avviste og påstod at han ikke kunne svare når vi ikke hadde en avtale. Når vi sa vi hadde forsøkt å få en avtale, ville han likevel ikke svare. Det er tydelig at Tibet har blitt et ikke-tema også i norsk politikk de siste månedene, sier Rakkenes.

Kinesisk politimann står vakt foran et OL skilt ved den himmelske fredsplass i Beijing.

– Kinesiske myndigheter strammer inn grepet i forkant av OL, mener Rakkenes.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

- Skuffet over Støre

Til tross for at Jonas Gahr støre kanskje er Norges mest populære politiker for er Rakkenes ikke imponert over hans holdning i denne saken.

- I denne saken synes jeg han står til stryk. Jonas Gahr Støre er utvilsomt en svært dyktig politiker, men i dette spørsmålet synes vi at han nå, spesielt før OL, og spesielt også fordi vi vet hva som skjedde i Tibet i mars i år, så er jeg overrasket og skuffet at han ikke kunne kommentere denne saken.

Rakkenes mener at det ikke er samsvar mellom Norges holdninger i ytringsfrihetsspørsmål og den norske Tibet-politikken.

– Nei det er det ikke. Jens Stoltenberg gikk ut og kritiserte Robert Mugabe og innenrikspolitikken i Zimbabve tidligere i år. Men det ser ut som det er andre regler for både ytringsfrihet og hva slags kritikk vi tillater oss når det gjelder Kina, avslutter Rakkenes.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh