Hopp til innhold

Journalist mishandlet i Gaza

Utenriksdepartementet protesterer overfor Israel etter angrep på Morgenbladet-journalist i Gaza.

Mohammed Omer

- Jeg tror dette skjedde med meg fordi jeg er journalist og fordi de ikke vil at jeg skal fortelle sannheten, sier Mohammed Omer.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Scanpix

- Den dagen vi slutter å bli overrasket over slikt har vi brutt en moralsk terskel. Vi har gitt uttrykk for at vi forventer at saken blir etterforsket og at vi får sett resultater av etterforskningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Dette er fullstendig uakseptabel behandling av et menneske som har identifisert seg, og som er den han sier han er, sier Gahr Støre.

Den 24 år gamle journalisten Mohammed Omer, som også jobber som bistandsarbeider for Norsk Folkehjelp, ble mishandlet og ydmyket på det groveste av israelske soldater sist uke.

Skeptisk

Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen forteller at Omer begynte å skrive for Morgenbladet for fem år siden, da han var 19 år. Han håper signalene fra norske myndigheter vil få resultater, men er usikker på om presset er sterkt nok.

- Mange menneskerettighetsgrupper sier at Israel ikke er særlig ivrig etter å etterforske påståtte overgrep på palestinere, men adskillig flinkere til å etterforske palestinsk vold mot israelere, Alf van der Hagen.

- Modig

Petter Eide

Petter Eide

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Petter Eide i Norsk Folkehjelp beskriver Omer som en usedvanlig modig mann.

- Det å jobbe på denne måten i disse områdene krever ekstremt mot og store ressurser. Vi er helt avhengige av slike personer, sier Eide. Han forteller at Norsk Folkehjelp nå vurderer å saksøke Israel.

- Vi vurder å gå til sak mot Israel, for det er ikke lov å trakassere folk, verken fysisk eller psykisk. Siden han arbeider for oss ser vi det som vår oppgave å følge hans sak.

Prisbelønt journalist

Mohammed Omers leverer stoff til en mengde aviser. Hans rapporter fra Gaza har gitt ham flere priser, den siste hentet han i Storbritannia i juni. Der snakket han også om situasjonen på Gazastripen for flere europeiske nasjonalforsamlinger. I dag tidlig fortalte han om den brutale hjemkomsten til Gaza i NRK Kulturnytt.

- De begynte med å sjekke bagasjen min før de tvang meg til å ta av meg alle klærne. Da jeg nektet å ta av meg undertøyet dro vakten det av meg, sier Omer.

Besvimte på gulvet

Etter timer med nedverdigende behandling, svimte Omer av på golvet. Da startet den fysiske mishandlingen for alvor.

- Etter at jeg hadde svimet av begynte jeg å kaste opp. En av vaktene presset fingrene sine i halsgropen min. Jeg fikk vanskeligheter med å puste. Samtidig satte en annen vakt foten sin mot halsen min, sier Omer.

Mohammed Omer reiste i følge med representanter fra den nederlandske ambassaden, men fikk ikke kontakte dem da han ble anholdt. Den nederlandske utenriksministeren har sendt en klage til israelske myndigheter.

En uke på sykehus

Først i går ettermiddag, ei uke etter mishandlingen, kom Omer hjem fra sykehus, han har synlige sår, ribbeinsbrudd og sliter med mareritt. Han er ikke i tvil om hvorfor akkurat han ble utsatt for dette.

- Jeg tror dette skjedde med meg fordi jeg er journalist og fordi de ikke vil at jeg skal fortelle sannheten.

Til tross for at han er klar på at det er hans jobb som journalist i Gaza som førte til at han ble utsatt for det stygge overgrepet, kommer han ikke til å gi seg.

- Jeg gleder meg til å komme meg på beina igjen, slik at jeg igjen kan gi en stemme til de stemmeløse, sier den 24 år gamle journalisten Mohammed Omer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.