Hopp til innhold

Dobbelt så mange kunstnere

Siden 1994 har antallet kunstnere i Norge økt med 110 prosent. I dag kom ny rapport om kunstneres vilkår, som viser at lønnen har stått stille siden den gang.

Knut Løvland

Knut Løyland i Telemarksforskning overleverte tirsdag formiddag luttrapporten fra Telemarkforskning om levekår for kunstnere i Norge til kirke- og kulturminister Trond Giske.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Knut Løyland, en av forskerne bak undersøkelsen, mener dette har alvorlige konsekvenser for kunstnernes inntekter.

- Utsiktene til en økonomisk god fremtid er ganske tvilsomme. Konsekvensen er at man får et permanent overskudd av kunstnere og at det er vanskeligere å skaffe seg et godt økonomisk utkom fordi konkurransen er så stor. Kunstmarkedene er i vekst, men veksten er ikke så stor at den absorberer tilstrømmingen av kunstnere, sier Løyland.

Stått stille i 15 år

NRK Kulturnytt meldte tidligere i dag at den gjennomsittelige lønnsutviklingen for yrkestakere i Norge de siste 15 årene har vært på hele 40 prosent.

Samme lønn som i 1993

Ifølge Løyland er skuespillere en gruppe som har stått stille rent reallønnsmessig siden 1993. Til tross for dette er skuespillere ifølge den nye undersøkelsen den gruppen kunstnere som er inntektsmessig er på topp.

- Går for halv pris

Nederst på inntektslisten er danserne, billedkunstnerne og kunsthåndverkerne. Styreleder for Norske kunsthåndverkere, Lise Stang Lund, er ikke overrasket over disse gruppene inntektsmessig ligger på bunn.

- Dette bekrefter det vi allerede vet, nemlig at de kunstneriske inntektene for visuelle kunstnere ligger veldig lavt. Kunsthåndverkernes inntekter fra kunstarbeid ligger på rundt 100.000 kroner, mens kunstneres totale inntekter ligger på rundt 200.000 kroner. Det er litt pussig når folk med like lang utdannelse som oss ellers tjener rundt 400 og 500.000 kroner i året. Dermed går kunstnere for halv pris i det norske samfunnet, sier Lund.

Ikke bare i Norge

Løyland påpeker at det ikke bare er i Norge tilstrømningen til kunstneryrker er stor.

- Dette er ikke et særnorsk fenomen, men rett og slett et generelt fenomen i utviklede økonomier. Det er ikke nødvendigvis for mange kunstnere, men vi er i en situasjon hvor det er mange som lar seg rekruttere. Dette er ikke nødvendigvis negativt, men fører til vanskelige økonomiske kår for kunstnere.

Flykter til andre yrker

Lund mener den vanskelige økonomiske tilværelsen som kunstner får konsekvenser:

- Mange som tar en kunstnerisk utdannelse ender opp i helt andre yrker fordi det er beinhardt å etablere seg som kunstner, sier Lise Stang Lund.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.