Hopp til innhold

- Bør bruke mer nynorsk

Norske aviser bør publisere mer på nynorsk. Dette er et poeng i språkmeldingen som legges fram i dag.

Nynorsk
Foto: Scanpix / SCANPIX

Olav Versto

Olav Versto, politisk redaktør i VG.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / Scanpix
Trond Giske

Trond Giske, kulturminister.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Håvard Øvregård

Håvard Øvregård, leder i Kringkastingsringen

Foto: Kringkastingsringen

Når ny kurs for språkpolitikken skal stakes ut, ønsker kulturminister Trond Giske å gi mer spalteplass til nynorsk, men Norges største avis vil ikke gi etter for dette.

- Ikke aktuelt med nynorsk

- Det er ikke aktuelt å gi nynorsk mer spalteplass. Vi tar inn innlegg utenfra som er på skrevet på nynorsk. Enkelte ganger trykker vi også noen kommentarer som blir trykket på nynorsk. Hovedregelen er imidlertid at avisen blir redigert på bokmål. Slik har det alltid vært i VG, sier Olav Versto, politisk redaktør i VG.

Innstramming

Kulturminister Trond Giske sier til Aftenposten at han ønsker å begrense valgfriheten når det gjelder nynorskbruk, og varsler en innstramming i variasjonsformene.

- Det er stor variasjon mellom ulike medier i hvor stor grad man slipper til nynorsk. Kanskje de som er mest restriktive kan la seg inspirere fra de som bruker nynorsk side om side med bokmål, sier Giske til Kulturnytt.

- Redaktørene må ta ansvar

Et søk Kulturnytt har foretatt tyder på at antall stoff på nynorsk i de store avisene er forsvinnende liten. Håvar Øvregård, leder i Kringkastingsringen mener redaktørene må ta ansvar for dette.

- Det er redaktørene som bestemmer hvilke språk man får lov til å bruke i de ulike mediene. Det er holdningene til redaktørene som er avgjørende, sier Øvregård.

Direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, mener den nye språkmeldingen har stor betydning:

- Det er det viktigste språkpolitiske dokumentet som har blitt lagt fram i Norge på mange tiår, mener Lomheim.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)