Hopp til innhold

- Engelsk er kjempevanskelig

Språkprofessor forsvarer politikere med dårlig engelsk uttale.

Erik Solheim

Erik Solheim er en av politikerne som får pepper for sin dårlige engelsk.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Norske politikere trenger ikke være flaue. Engelsk er det mest inkonsekvente språket i verden når det gjelder uttale, sier språkprofessor Rolf Theil.

Rolf Theil

Ros: Rolf Theil, språkprofessor forsvarer politikerne

Foto: UiO
Bernt Hagtvedt

Ris: Bernt Hagtvet, statsviter gir politikerne pepper

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Flau over norske politikere

Professor i statsvitenskap Bernt Hagtvedt mener Norge mister innflytelse på grunn av dårlige språkkunskaper. Hagtvet tror Norges gjennomslagskraft blir svekket som et resultat av dette.

Les: Flau over politikernes engelsk

Rolf Theil, professor ved institutt for lingvistikk og nordiske studier ved Universitet i Oslo forsvarer norske politikere som trår til med engelskunnskapenene de har.

- I hvor mange europeiske land kan politikere bli intervjuet på engelsk? Spør Theil.

- Rare lyder i engelsk

- Det er et helt alminnelig fenomen at folk snakker engelsk med sin lokale aksent. Vår aksent er ikke verre enn noen andres, mener Theil.

Hør: Erik Solheim sliter med engelsken

- Engelsk har ganske mange rare lyder som du ikke finner i de fleste andre europeiske språk. Dessuten har de en rettskriving som sier lite om hvordan ordene faktisk blir uttalt. Det er mange inkonsekvente sider ved språket.

Ta for eksempel ordene though, plough, rough, cough. De ser like ut. Man skulle tro de rimte, men det gjør de ikke. De uttales helt forskjellig! Påpeker Theil.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober