Hopp til innhold

Med hallik som forbilde

Jay Z som i år spiller på Hovefestivalen, har latt seg inspirere av Iceberg Slim, halliken som ble forfatter.

Jay-Z
Foto: NRK

Når Jay Z rapper om damer, så kaller han seg Iceberg Slim, kongen av damene, opplyser Mona B. Riise, programleder i Lydverket på NRK.

Iceberg Slim

Robert Beck, best kjent som Iceberg Slim.

Mona B. Riise

Lydverkets Mona B. Riise

Foto: Espen Røst A.

Hallik-forbilde

- De mest åpenbare som er inspirert av Iceberg Slim er selvfølgelig Ice-Cube og Ice-T, som har tatt navnet fra Iceberg Slim, men også Snoop Dogg som har brukt mye tid på å rappe om halliker, sier Riise.

- Det var en pimp-bølge for noen år siden hvor alle låtene het noe med ”pimp”. Snoop Dogg har mange slike låter, Jay-Z har ”Big Pimpin’”, og 50 cent hadde ”P.I.M.P.”. Jeg tror man kan si at alle de låtene har sine røtter i Iceberg Slim og forfatterskapet hans, mener Riise.

Fra hallik til forfatter

Iceberg Slim, PIMP-rappens litterære forbilde, skal ha fått tilnavnet sitt da han iskaldt og rolig ble stående ved bardisken, mens kulene suste rundt ørene på han. Det var mens han levde som hallik i Chicago. Iceberg Slim startet hallikvirksomheten allerede som 18-åring, og fortsatte til han trakk seg tilbake, gifta seg, fikk barn og ble en lovlydig borger på begynnelsen av 1960-tallet.

- Han var inkarnasjonen av den amerikanske drømmen for sorte amerikanere. Han kom fra små kår og greide å tjene seg rik, få ære og berømmelse ved å bli hallik. Etter hvert trakk han seg tilbake fordi han mente det var bortkastet, og startet å skrive bøker, sier Riise.

Talegavens makt

- Det å være hallik handler om å ha snakketøyet i orden. Du har ingen som vil jobbe for deg som horen din hvis du ikke kan overtale dem med talegavens makt. Det kommer tydelig frem i Iceberg Slims bøker at det handler om det retoriske. Og dette ligger tett opptil rapperne, påpeker Riise.

- Det å skape en stor karriere innenfor et undertrykkende system med røtter tilbake til slavetiden, ble sett på som et positivt opprør. Det viste at man kunne lykkes innenfor systemet. De fleste ser på det som vanskelig logikk i dag, og Iceberg Slim tok etterhvert avstand fra det selv.

- Rapperne har mye ironi rundt hallikvirksomheten i dag. Det handler mer om å ha kontroll og være konge, enn det kjipe horeaspektet, avslutter Riise.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter