Hopp til innhold

Reddet undulat fra utstilling

Fuglen var del av et kunstverk på Kunstnerforbundet, og ble befridd etter sterke reaksjoner fra publikum.

Befridd. Beskjed i det tomme fugleburet.
Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg synes det prinsipielt galt å bruke et dyr som middel, sier kunstner, kunsthistoriker og dyrevenn Anne Kristine Sollund til NRK Kulturnytt.

Hun er i ferd med å fjerne den lille blå undulaten fra buret den befant seg i, som ufrivillig del av kunstverket "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo.

Anne Kristine Sollund med undulatburet

Anne Kristine Sollund med undulatburet.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

- Jeg gjør det for å redde fuglen fra mer lidelse. Jeg syntes det var grusomt å komme hit og se fuglen henge i dette forferdelig bråkete miljøet.

På lørdag skapte den lille fuglen stor oppstandelse, da utstillingen "Alone in the dark" ble åpnet på Kunstnerforbundet i Oslo.

Da galleriet ble fylt av mennesker og støy i helgen, var det flere gjester som reagerte på forholdene fuglen befant seg i.

- Veldig problematisk

- Det er et veldig problematisk verk, sier Kulturnytts kunstkritiker, Mona Pahle Bjerke.

- I kunstmiljøet hvor det er om å gjøre å få mest mulig oppmerksomhet, er det lett å gripe etter ting som man vet skaper sterke effekter.

Å bruke dyr på denne måten kan ikke forsvares, mener hun.

- Jeg tenker at dette verket skal skape veldig store erkjennelser i oss, veldig viktige tanker før det er verdt å misbruke et dyr. Jeg synes egentlig ikke det er verdt det under noen omstendigheter, sier Pahle Bjerke.

Saken fortsetter under bildet.

Fra utstillingen "Touch me I'm sick" av Ann Cathrin November Høibo

Fra utstillingen 'Alone in the dark'. Ann Cathrin November Høibo med undulatburet øverst til høyre.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Anne Kristine Sollund tar undulaten med seg inn på toalettet til galleriet for å hindre at den flyr avsted, og putter den inn i et nytt og større bur, som hun så tar med seg. Som byttehandel legger hun igjen en konvolutt med 350 kroner, prisen for en undulat i dyrebutikken.

- Jeg har skrevet "befridd" på den ene siden og "frikjøpt slavepenger" på den andre. Jeg legger det igjen med en kopi av dyrevernloven.

Manglet tillatelse

Sollund visste ikke om hun kom til å bli politianmeldt etter redningsoperasjonen.

Men det viste seg at verken Kunstnerforbundet eller Høibo hadde søkt opp dispensasjon fra dyrevernloven om å stille ut undulaten, forteller daglig leder i Kunstnerforbundet, Hilde Marie Rognerud.

- Den søknaden har ikke kunstneren sendt inn, og det har ikke vi heller, for vi var ikke klar over dette. Hvis vi skal ha en ny fugl inn i buret, må det foreligge en søknad som vi får innvilget i forkant, sier Rognerud.

Anne Kristine Sollund tror kunstverket blir styrket av hennes inngripen.

- Det skal kommunisere med publikum, og nå gjør det det. Det var ti mennesker før meg som klaget på at undulaten hang der. Nå har det skjedd noe som har endret og forsterket verket, og dermed gjort det mer verdifullt.

Høibo har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober