Hopp til innhold

Samtiden er best!

Kulturnytt har kåret Samtiden til vårens beste tidsskrift. Hør juryens diskusjon og begrunnelse her!

Cathrine Sandnes

Cathrine Sandnes og Samtiden stakk av med seieren i Kulturnytts kåring av vårens beste tidsskrift.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kjell Lars Berge

Kjell Lars Berge

Foto: UiO

Hør kåringen av vårens beste tidsskrift!

Etter en lang diskusjon falt avgjørelsen på Samtiden, med Syn og segn på en sterk andreplass.

Jevnt løp

- Jeg lander på Samtiden med Syn og segn som en god nummer to. Grunnen til det er at Samtiden har de beste tekstene og de klarer å skape debatt. De har et bredt nedslagsfelt, både allement og akademisk, og de fyller et nedslagsfelt som et tidsskrift skal fylle, sier Tarjei Skirbekk.

Susanne Moen Stephansen

Susanne Moen Stephansen

Foto: www.polararet.no

- Samtiden er et fantastisk tidsskrift, men Syn og segn har noe av det uforutsigbare og rufsete preget som jeg setter pris på, sier Kjell Lars Berge.

- Med litt mer snert og brodd tror jeg Syn og segn kan vinne neste år. Det synes jeg er imponerende for et tidsskrift som er skrevet på nynorsk, sier Susanne Moen Stephansen.

Tarjei Skirbekk anmeldte Vagant , Martha Nordheim anmeldte Samtiden, Kjell Lars Berge anmeldte Kirke og kultur , og Susanne Moen Stephansen anmeldte Syn og segn.

Vil fylle et rom

- Jeg ønsker å fylle et rom i offentligheten som er bredere enn det dagsmediene fyller. Mer opplysende og grundig, sier Cathrine Sandnes, redaktør i Samtiden. En målsetting er at mennesker fra ulike fagfelt skal kunne lese hverandres artikler, legger Sandes til.

Hør intervju med Cathrine Sandnes , redaktør for Samtiden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober