Hopp til innhold

Larssons testamente funnet

Suksessforfatteren Stieg Larssons millardformue kan gå til kommunister i Umeå.

Stieg Larsson

Stieg Larsson testamente fra 1977 kan gjøre slutt på tidenes arvekonflikt i Sverige.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larssons triologi om økonomijournalisten Mikael Blomquist har solgt svært godt i skandinaviske bokhandler. Hele trilogien ble gitt ut etter at Larsson i 2004 døde av et hjerteinfarkt.

Nett-TV Larsson-formue til kommunistparti

Luftslottet som sprengtes

Stieg Larssons bok 'Luftslottet som sprengtes'.

Bøkenes enorme suksess har ført til tidenes arvestrid i Sverige, mellom Larssons kjæreste gjennom 30 år, og hans far og bror. Som journalist gransket Larsson høyreekstreme grupper og ble ofte angrepet. For å beskytte sin samboer Eva Gabrielsson giftet han seg derfor aldri med henne.

Gammelt testamente

Nå har Larssons testamente fra 1977 blitt funnet. Den gang var journalisten Larsson på vei til Etiopias borgerkrig og fryktet at han kunne bli drept.

- Jeg er nok ikke noe rikt menneske, skriver han i testamentet, før han testamenterer alle sine verdier til det Kommunistiska arbetarförbundets avdeling i Umeå.

Dermed kan det være kommunistene i Umeå som nå blir rike. Larssons bøker har snart blitt omsatt for en milliard svenske kroner.

- Vi ble helt overrumplet. Vi trodde først dette var en spøk, men det er det åpenbart ikke, sier Jan-Olov Carlsson, medlem i det som i dag heter Socialistiska partiet i Umeå, til Dagens Nyheter.

Ikke juridisk bindende

Han legger til at de skal bruke pengene til å fortsette Larssons kamp mot høyreekstreme krefter og rasisme, dersom det faktisk blir til at de får arve de.

Ingen vitner har skrevet under på testamentet og det er derfor ikke juridisk bindende.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.