Hopp til innhold

- Uforståelig håndtering

Utestengingen av en professor ved Kunstakademiet i Oslo vekker reaksjoner. Eksperter sår tvil om lovligheten av å nekte Michael O'Donnell å gjøre jobben sin.

Parkeringsplassen ved Kunstakademiet i Oslo

Her foregår undervisningen.

Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

- Hvis skolen betrakter ham som et uromoment, så vil det sjelden være god nok grunn til avskjed, og er derfor ikke tilstrekkelig til suspensjon. Man kan ikke utestenge noen fra arbeidsplassen uten at de er suspendert, sier Henning Jakhelln, professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo.

O'Donnell er en omstridt professor, men populær blant studentene. Han er utestengt fra skolen på grunn av en personalkonflikt, og må derfor veilede studentene fra bilen sin.

Må undervise på parkeringsplassen

- Skolen må tåle dette

Redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, mener at Kunstakademiet bør gi mer informasjon om konflikten, slik at man får bedre forståelse av situasjonen. Han reagerer på måten skolen har håndtert saken på.

- Dette er en veldig spesiell konflikt. Jeg har ikke hørt om en professor som har blitt bortvist fra jobben før. Professoren ved Kunstakademiet er et uregelmessig verb, han er en kreativ, fargerik og frittalende person, men dette skal i utgangspunktet en institusjon som Kunstakademiet tåle.

En institusjon som Kunstakademiet bør ha større rom for «uregelmessige verb», enn en vanlig bedrift?

- Ja, faktisk mener jeg det. Professorer er noe for seg selv. Jobben deres er faktisk å si hva de mener, og de skal være uregelmessige verb. De kan ikke presse alle professorer inn i samme form, og i hvert fall ikke i en situasjon hvor flere skoler fusjonerer. I slike situasjoner blir det en del bråk og uro, og det må man kunne leve med, og ikke kjøre for stramt på formelle prinsipper om hvordan man mener arbeidstaker skal opptre, sier Lerø.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad