Hopp til innhold

Ville bytte ut styreleder Bjelland

Nasjonalmuseets styreleder Christian Bjelland var tenkt byttet ut allerede for halvannet år siden. Men kulturminister Trond Giske ga klare signaler om at han ønsket Bjelland gjenvalgt.

Tidligere styreleder for Nasjonalmuseet Christian Bjelland og tidligere direktør Allis Helleland.

I hardt vær: Styreleder for Nasjonalmuseet Christian Bjelland og direktør for Nasjonalmuseet Allis Helleland.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Leder av valgorganet ved museet, Kjetil Moe, bekrefter at de hadde andre kandidater:

Trond Giske

GREP INN: Ifølge kilder NRK har snakket med, kom kulturminister Trond Giske for halvannet år siden med en sterk anmodning om at Nasjonalmuseet burde beholde Christian Bjelland som styreleder.

Foto: NRK

- Vi hadde en diskusjon om hvem som burde være styreleder. Vi sonderte omkring, og vurderte hvorvidt Christian Bjelland skulle gjenvelges. Slik situasjonen var i Nasjonalmuseet den gang, mente vi det var riktig å la Bjelland fortsette, sier han.

Moe bekrefter at kulturministeren blandet seg inn, og at han ønsket Bjelland.

- Det er riktig at kulturminister Trond Giske kom med en sterk anmodning om å beholde Bjelland, sier han.

Lønnsgaranti

Bjelland har lenge vært en omstridt styreleder ved det kriserammede Nasjonalmuseet. Det toppet seg etter forrige ukes avsløring om lønnsavtalen mellom styreleder Bjelland og direktør Allis Helleland. Da ble det kjent at styreleder Bjelland har sikret Helleland en årsinntekt på 1,25 millioner og garanti om full lønn frem til 2013 - uavhengig av om hun fortsetter i jobben.

Allis Helleland sikret full lønn i seks år

Hadde andre kandidater

Christian Bjelland var omstridt også i forrige periode. Ledelsen ved museet skal den gang ha ønsket Bjellands avgang.

Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med hadde valgorganet på den tiden to andre sterke kandidater til jobben som styreleder.

Men det var før kulturminister Trond Giske kom på banen. Han ga tydelig signaler om at han ønsket Christian Bjelland. Valgorganet skal etter dette ha følt seg presset til å gå for Bjelland.

Vil ikke kommentere

Karin Holmen, som også satt i valgorganet på denne tiden, mener det ikke var urimelig å ta hensyn til Giskes synspunkter, siden han sitter på pengesekken.

- Det var legitimt og greit at Giske ga uttrykk for sitt syn. Det tok selvfølgelig valgorganet med i totalvurderingen, sier Holmen.

Trond Giske vil ikke gå i detalj om hvorfor det var så viktig å beholde Bjelland.

- Jeg kommer ikke til å kommentere hvilke diskusjoner vi hadde den gangen. Det er valgkomiteen som oppnevner styret, og det var de som til syvende og sist gjorde dette valget, sier Giske.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.