Hopp til innhold

P2-program ble novelle

Forfatteren Vigdis Hjorth skulle skrive om den nakne mannen. Resultatet er en novelle basert på P2-programmet Musikkantikk.

Av Camilla E. Dahl

Musikkantikks program med barokktrompetisten Toshio Shimada har en sentral rolle i tekstamlingen "En naken mann", skrevet av 18 skandinaviske kvinner.

Vigdis Hjorth laget sin tekst til samlingen basert på Halfdan Blekens program om den japanske barokktrompetisten Toshio Shimada sendt 3. februar i år. Da var hun på skitur med P2 på øret.

Hjorth skrev en novelle om mannlig overmot, om musikk og om lytteropplevelse.

- Jeg har aldri fått en slik lytterhenvendelse før. Vigdis Hjorth tok kontakt med meg og sa at hun var lei av å skrive om den moderne mannen, og at hun ønsket å bruke programmet om Toshio Shimada i en novelle om temaet, sier Halfdan Bleken til NRKs internmagasin Torget.

Fagprogram for alle

Musikkantikk er P2s tidligmusikkprogram. Et fagprogram som også et bredt kulturinteressert publikum som målgruppe. Lyttere som ikke har tradisjonell klassisk musikkinteresse er spesielt viktige, heter det i målplakaten for programmet.

-Det er en del av det musikkfaglige Vigdis Hjorth ikke har skjønt, men det betyr ingen ting. Hun har fattet essensen av programmet, og det er det viktigste. Det viser bare at programmet fungerer på flere plan, både for de musikkinteresserte og lyttere som ikke har musikkfaglig bakgrunn. Hun har sett den testosteronfylte mannen, sier Bleken.

Komplisert intervjuform

Musikkantikk har stor formmessig variasjon på programmene, fra konsertopptak med kommentarer eller montasje til reportasjer og gjester i studio. Programmet med den japanske barokktrompetisten som hadde skapt sitt eget instrument for å spille Bachs "umulige" Brandenburgerkonsert var meget spesielt.

- Toshio Shimada forstår kun japansk, og kompetansen innen japansk er liten i redaksjonen. Spørsmålene ble skrevet ned og oversatt og deretter sendt til musikeren. Så leste han inn sine svar på japansk. Det var en original, tungvinn og dyr måte å lage program på. Lytteresponsen fra Vigdis Hjorth viser at programmet lyktes, i hvert fall overfor henne, sier Bleken.

Se også

  • Hjorth, Vigdis

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober