Hopp til innhold

Bytter salmer med U2-sanger

Det irske bandet U2 bidrar sterkt under gudstjenesten i Lommedalen kirke på søndag. I stedet for å synge de tradisjonelle salmene, skal menigheten rocke til U2s låter.

Lommedalen kirke

Lommedalen kirke fylles med U2-sanger på søndag.

Foto: Lommedalen menighet

- Vi har verdens beste produkt å selge, men vi selger det så utrolig dårlig i blant, sier Ole Jakob Løland, vikarprest i Lommedalen kirke.

- Må ikke stivne

Det er ikke første gang U2s låtmateriale brukes i en gudstjeneste. I USA og Storbritannia har det nesten blitt en egen gudstjenestesjanger.

- Hvis kirken skal ha en fremtid må den klare å kommunisere med folk og da må den ta inn over seg den folkelige kulturen. Et språk som stivner slutter å tale, sier Løland

Det var han som kom med ideen om å bruke U2 i en gudstjeneste. Sammen med ungdomsarbeideren Torgeir Andresen ønsker han å kommunisere med menigheten på en mer moderne måte.

U2

U2 i New Yorks Madison Square GArden.

Foto: JEFF CHRISTENSEN / AP

- Kirken skal jo kommunisere med folk og det kan man spørre seg om den nå gjør. Jeg syntes liturgien vi har i dag er klønete og vanskelig å skjønne. Der er U2 bra, de snakker et språk som er mer moderne og de snakker et språk som er poetisk og flott, sier Andresen.

Mange bibelske referanser

Vikarprest Løland avviser at gudstjenesten bare vil bli en stor rockekonsert.

- Vi liker U2 veldig godt. Når jeg hører på tekstene deres hører jeg utrolig mange bibelske referanser og kristne forestillinger som dukker opp på ulike måter i U2s rockeklassikere. Jeg ønsker å formidle det kristne budskapet. Men for å lykkes med det må budskapet aktualiseres inn i vår tid.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober