Hopp til innhold

Politifolk rømmer fra Facebook

Antallet politifolk med profil på Facebook har nå gått ned fra 1400 til 300. Men sensitiv informasjon har allerede kommet på avveie.

Facebook

Roan Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener arbeidsgivere må bevisstgjøre sine ansatte.

Foto: PAUL SAKUMA / AP

En undersøkelse Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjennomført viser at ansatte i politiet, forsvaret og departementene har lagt ut personlige opplysninger om seg selv og andre på nettsamfunn som Facebook. Roar Thon, seniorrådgiver i NSM, sier til NRK Kulturnytt at deler av denne informasjonen kan bli misbrukt.

Advarer politi mot Facebook

- Vi har allerede sett at sikkerhetsgradert informasjon har blitt publisert på nettsamfunn. Det blir blant annet lagt ut arbeidsrelatert informasjon som sier noe om hva en person jobber med, og på hvilket nivå. I tillegg er det slik at all mulig informasjon kan brukes til å skaffe seg mer informasjon.

Skaper utfordringer

Thon mener arbeidsgiverne bør gjøre klart for arbeidstakerne hva som er sensitiv informasjon, og bevisstgjøre ansatte om risikoene dette innebærer både for de og for bedriften. Men han ønsker ikke å forby enkelte grupper å delta i nettsamfunn.

- De som jobber i politiet, forsvaret eller i departementene skal på lik linje med andre ha lov til å delta i slike samfunn, men de må være ekstra forsiktig med hva slags informasjon de legger ut. Når man tror en gruppe er lukket og bruker den som et intranett, så skaper det utfordringer.

- Skal lite til

Et forsøk fra et amerikansk universitet viser at mange er lite kritisk til å gi fra seg sensitiv informasjon gjennom nettsamfunn. I undersøkelsen ble 16 prosent av studentene manipulert til å gi fra seg sensitiv informasjon til en ukjent e-postavsender. Dette tallet steg til hele 72 prosent når henvendelsen kom fra en person studentene trodde de hadde tilknytning til gjennom et nettsamfunn.

- Dette viser at veldig lite informasjon kan manipulere en til å tro at avsender er noen som vil en vell, sier Thon.

Roar Thon ønsker ikke å konkretisere hva slags sikkerhetsgradert informasjon som har kommet på avveie gjennom Facebook.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.