Hopp til innhold

Bruker norsk film i kamp for menneskerettigheter

Amerikanske menneskerettighetsaktivister bruker den norske dokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" for å kjempe palestinske Sami Al-Arians sak i USA.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Unge demonstranter i dokumentaren 'USA mot Al-Arian'.

Foto: Filmweb

I mai 2006 frikjente 10 av 12 jurymedlemmer i amerikansk rett den terrormistenkte Sami Al Arian, og dommeren lovet å slippe ham ut. Men den tidligere professoren fra Universitetet i Pennsylvania holdes fortsatt fengslet for å kunne brukes som vitne i andre terrorsaker.

Nå sultestreiker han, men saken får ingen oppmerksomhet i amerikanske medier.

Berit von der Lippe er medieforsker og førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun er sterkt berørt av Al-Arian-saken - som hun mener er i ferd med å bli delikat for amerikansk rettsvesen.

- De vet at dersom dette kommer frem, vil det bli problematisk for amerikansk rettsapparat å forsvare det Sami Al-Arian faktisk har vært igjennom i snart fem år, sier von der Lippe.

Filmen turnerer verden

Den norske kinodokumentarfilmen "USA mot Al-Arian" har turnert kontinuerlig i hele verden siden premieren januar 2007. Den handler om Sami Al-Arians kone Nahla og hennes og deres fem barns kamp for å få ham løslatt fra amerikansk fengsel.

Fra filmen "USA mot Al-Arian"

Ali beskriver arrestasjonen av faren Sami i dokumentaren USA mot Al-Arian.

Foto: Filmweb

- Gressroten engasjerer seg

Regissør Line Halvorsen er ferdig med filmen, men slipper ikke saken.

- Det har vært veldig vanskelig å få amerikansk ditribusjon på filmen. Men det er tydelig at gressrotsbevegelsen i USA har begynt å engasjere seg for å bruke filmen for alt den er verdt, sier hun.

Vist av 13 tv-kanaler

Siden premieren i Norge i januar 2007, har filmen USA mot Al-Arian vært i kontiunerlig distribusjon på kinoer i hele verden, og blitt kjøpt inn av 13 TV-kanaler, blant annet av Al Jazeera.

Vises i USA denne uka

13. april i år vises den for første gang på amerikansk tv. Inntil helt nylig har ikke filmen fått innpass i USA, men 27. mars viste New York Universitys School of Law den, og amerikanske jurister har fattet interesse. Denne uka vises USA mot Al-arian kino i USA. Blant annet i North Carolina, der Al-Arian har vært innlagt på fengselssykehus. Regissør Line Halvorsen er på vei dit.

- Sami Al-Arians situasjon er helt håpløs. Det er tragisk. Han sultestreiker nå på tredje uka. Helsen hans er dårlig. Han holder på å miste motet etter fem år i fengsel, uten anelse om når han slipper ut. Dette til tross for at en jury aldri har funnet ham skyldig, sier hun.

- Treffer på et humanistisk plan

Selv om det er vanskelig å ta stilling til skyldsspørsmålet her hjemme fra, treffer filmen på et grunnleggende humanistisk plan, mener medieforsker Berit von der Lippe:

- Dette er en film om humanisme, om kjærlighet, tapperhet, og kampen for å få en rettmessig dom.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad