Hopp til innhold

Utroskap og angst i VG

- Jeg synes de er noen svin, for å si det helt enkelt, sier regissør Stein Winge.

Stein Winge

Stein Winge er opprørt over behandlingen han og kona har fått av VG.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Tidligere denne uken hadde VG et førstesideoppslag hvor han og kona tilsynelatende sto fram og erkjente sin utroskap. Hendelsene som fant sted tidlig i deres 45 år lange ekteskap er del av et seks sider langt intervju med Winge i ukebladet Taras aprilutgave.

Stein Winge skjeller ut VG

- Jeg synes det er veldig uverdig når noe blir tatt fra en helt annen sammenheng og fremstilt så motbydelig som det ble her, sier Winge til NRK Kulturnytt.

Politikere med problemer

I påska var det Oslos ordfører Fabian Stangs panikkangst for 12 år siden som solgte VG. I bilaget VG-Helg bekjenner utenriksminister Jonas Gahr Støre at han er blitt mer sky og at han måtte snakke med psykolog etter hotellangrepet i Kabul.

Espen Ytreberg

Espen Ytreberg

Foto: Sondre Bjørdal / NRK

- Å plastre slikt over forsiden er det mest effektive konkurransegrepet man kan ta, sier Espen Ytreberg medieprofessor ved Universitetet i Oslo.

Han mener intime avsløringer alltid har solgt blader og aviser, men at det er en ny trend at kjendisers betroelser om negative ting brukes som noe positivt.

- Hvis man ser på kriminalreportasjene i Norge for noen tiår siden kunne man også se veldig intime avsløringer, men kun i kriminelle sammenhenger. Nå er det kjendiser som står frem med avsløringer.

Promp og toalettbesøk

A-magasinet avslørte at Harald Eia gikk på do under intervjuet hvor han fortalte at søsteren hans både har vært narkoman og psykisk syk. Samme magasin formidlet at Trond Viggo Torgersen prompa under intervjuet, på forsida bekjenner 80-tallets store TV-onkel at han har en sterk indre uro.

- Det er en stigende appell til hva hjertet sier, det blir riktig å tro på noe fordi man føler det inderlig. Dette er en måte å kommunisere på som er populær nå for tiden, sier Ytreberg.

Ifølge Ytreberg er det ikke nødvendigvis kjendisen som er kynisk når turneaktuelle Kurt Nilsen forteller han kunne vært narkoman dersom han ikke fått barn som tenåring. Eller når lanseringen av Anne Grete Preus sin siste plate dreide seg mest om nyreproblemer og samlivsbrudd. Men Ytreberg ser en viss fare for at leseren kan tro at det er kalkulert.

- Det er nok lett å se for seg at dette kan bidra til at publikum tror kjendisene gjør dette for å selge. Denne kyniske innstillingen er utbredt blant folk som jobber i media.

- Må passe seg

Stein Winges utroskapshistorie er nå tilgjengelig i nettet i tillegg til de 32.000 eksemplarene av Tara og de rundt 300.000 VG-avisene.

- De lever jo av dette og kommer sikkert til å fortsette å opptre på denne måten. Man må passe seg veldig. Jeg synes de er noen svin, for å si det helt enkelt, sier Winge.

- Billig og svært lite elegant

Bernt Olufsen

Bernt Olufsen i VG

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Bernt Olufsen, ansvarlig redaktør i VG, føler seg ikke truffet av kritikken.

- Winge har selv valgt å gå ut i det offentlige rom med et tema de færreste snakker åpent om. Når han i tillegg har utdypet dette ovenfor oss kan han ikke ettertid være misfornøyd med hvordan han har blir fremstilt. Han burde skjønt hva som ville skje, og jeg tror han skjønte det. Alle som uttaler seg offentlig om private forhold må regne med at dette kan bli plukket opp andre steder.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober