Hopp til innhold

Skjebnen Gary Webb

Gary Webb skrev artikkelserien ”The dark alliance” som ble USAs mest omtalte mediesak i 1996. Men avsløringssaken endte med tragedie. I 2004 ble Webb funnet skutt. Trolig selvmord.

Gary Webb

Gary Webb.

Foto: Jeremy Bigwood

Webb skrev en artikkelserie basert blant annet på rettslige vitneforklaringer der contras-folk tilsto å ha forsynt South Central Los Angeles med store mengder kokain som ble solgt videre på gata som crack. Og alt skjedde med etterretningsorganisasjonen CIAs vitende, om ikke nødvendigvis vilje.

Dysset ned informasjon

Contraen var motstandsgrupper mot Sandinist-regimet i Nicaragua. Disse gruppene ble organisert av USAs etterretningsorganisasjon CIA sommeren 1981, og president Ronald Reagan kalte dem frihetskjempere.

På midten av 80-tallet begynte det å dukke opp historier om at folk knyttet til contras-styrken var involvert i smugling av kokain til USA. Men disse historiene ble aldri noen stor skandale i USA.

Overså Webbs historie

En grunn kan være at historiene alltid fokuserte på det som skjedde i Mellom-Amerika, og ikke hva som skjedde med kokainen når den vel ankom USA. Ikke før Gary Webb gjorde nettopp det i sin artikkelserie i august 1996 i avisa San Jose Mercury News.

Først forsøkte TV-nyhetene og de toenangivende avisene å overse Webbs historie. Men da en mengde svarte organsiasjoner, nærradiostasjoner og liknende adopterte historien og gjorde det til en politisk fanesak at CIA hadde støttet kokainomsetning i de amerikanske storbyene, snudde de store avisene.

Sa opp i protest

Men Washington Post, News York Times og Los Angeles Times hadde en helt annen vinkel på sine oppslag. De fokuserte på eventuelle feil i Gary Webbs artikler. Til slutt sa redaktøren i San Jose Mercury News at noe av kritikken var rett, og Webb sa opp i protest.

I 1998 kom CIAs egen granskning av påstandene i Gary Webbs artikler. Selv om konklusjonen sa at man ikke hadde funnet bevis for avis-påstandene, avdekket CIA-rapporten flere oppsiktsvekkende forhold.

Smuglet og solgte kokain

Den viktigste var at CIA i begynnelsen av 1982 hadde endret avtalen med justisdepartementet, slik at de ikke lenger trengte å rapportere narkotikaforbrytelser begått av egne medarbeidere.

”CIA agents, assets, non-staff employees and contractors” ble unntatt fra CIAs liste over personer de pliktet å rapportere om når det gjaldt narkotikaforbrytelser.

Slik unngikk CIA å begå et lovbrudd når de unnlot å rapportere om alle folkene i contras som smuglet og solgte kokain.

Les Gary Webbs artikkelserie ”The dark alliance” her

Les CIAs egen rapport om Gary Webbs artikkelserie

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober