Hopp til innhold

- Føler meg tråkket på

Operaen setter i sving kunstnere til å lage operaer som kanskje aldri blir fremført.
- Når man har satt av to år av sitt liv til å gjøre en stor ting, er dette en umennesklig måte å gå frem på.

Operaen

Operaen fotografert i solskinn.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det sier  komponist Ragnar Søderlind. Han mener han er blitt svært dårlig behandlet av Den Norske Opera og operasjef Bjørn Simensen.

- Vi hadde en avtale

Det hele startet i 2003 da Søderlind, etter oppfordring fra operasjef Bjørn Simensen begynte å skrive en opera basert på Ibsens "Fruen fra Havet".

Ragnar Søderlind

Komponist Ragnar Søderlind

Foto: Lisbeth Risnes, www.mic.no

- Så ble det antydet at dette skulle bli åpningsforestillingen for det nye operahuset. Vi både snakket om det og hadde en brevveksling hvor det kom klart frem at vi hadde en avtale.

I 2006 går det opp for Søderlind at det likevel ikke er hans stykke som skal åpne operaen, men Giske Kverndokks "Jorda rundt på 80 dager". Etter jevnlig kommunikasjon med Simensen leverte Søderlind likevel operaen som avtalt. To og et halvt års arbeid hadde resultert i totalt fem hundre sider manus og noter.

- Jeg leverte for et år siden, og fikk da beskjed om at min opera ikke hadde noen plass i operaen. Utover det har jeg ikke fått noen tilbakemeldinger på arbeidet jeg har gjort.

- Ville ikke lage bråk

Torgeir Rebolledo Pedersen og Knut Vaage har skrevet den familievennlige enakteren Veslefrikk, som skulle åpne den minste salen, Prøvesalen i Bjørvika. Men da programmet for den nye Operaen ble presentert i fjor høst, sto ikke Veslefrikk på lista.

- Jeg føler meg tråkket på som skapende kunstner, rett og slett, sier Pedersen, som skrev operaens libretto.

- Jeg var ganske skuffet, men ville ikke lage noe bråk om dette, sier komponist Knut Vaage. - Men når du spør trenger jeg ikke skjule den skuffelsen jeg hadde. Planene var så konkrete at vår opera stod på planene til plansjefen til for prøvesalen fram til omtrent en uke før pressemeldingen gikk ut.

Vaage og Rebolledo Pedersen har fått betaling fra Kulturrådet. Men hva som skjer med verket er uklart.
- Simensen har sagt til meg at han vil prøve igjen. Noe mer enn det vet jeg ikke, sier Vaage.

- Dårlig politikk

Ragnar Søderlind har ikke fått verken e-poster eller andre henvendelser etter at han leverte sin opera for ett år siden. Ved hjelp av advokat har han nå fått honorar for stykket, men han vet ikke om operaen noen gang vil framføre verket.

- Det ser ut som om det bestilles flere verk enn det er mulig å få satt opp. Dette syntes jeg er en dårlig politikk.

Skjønner ikke problemet

Bjørn Simensen

Operasjef Bjørn Simensen

Foto: Ståle Andersen / SCANPIX

Operasjef Bjørn Simensen skjønner ikke hva komponistene  klager over.

- Det står alltid flere prosjekter på blokka enn de vi klarer å realisere. Det formelle grunnlaget er her helt i orden, men det er selvfølgelig ingen av de som har fått løfte om premieredato.  

- For dårlig kommunikasjon

NRKs operaekspert Nina Krohn tror ikke kommunikasjonen mellom Simensen og kunstnerne kan ha vært god nok.

- Med mindre det foreligger en kontrakt står operasjefen fritt til å gjøre endringer i programmet helt frem til det offentliggjøres. Men på et tidspunkt må man gjøre prioriteringer. Når man bestiller fra Søderlind vet man at det vil dreie seg om en stor produksjon, og da bør den endelige beslutningen tas flere år i forveien.

Krohn trekker frem at de nye stykkene fortsatt kan bli satt opp av den påtroppende operaledelsen.
- Men Simensen burde sagt tydligere fra om at det ikke ville være aktuelt for ham å sette opp disse stykkene, for det er ingen vits i å bare sette opp en brøkdel av det man bruker penger på å få laget.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.