Hopp til innhold

Vil stille ut Muhammed-tegningene

De omstridte Karikaturtegningene av profeten Muhammed kan havne på museum i Danmark.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

En muslim i Sarajevo brenner norske og danske flagg under karikaturstriden i 2006.

Foto: HIDAJET DELIC / AP

Tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed, første gang trykt i Jyllandsposten høsten 2005, skapte et voldsomt raseri og ble starten på en voldelig konflikt mellom den muslimske verden og vestlige land.

Det Kongelige Bibliotek i København, kjent som Diamanten.

Det Kongelige Bibliotek i København.

Foto: JENS NOERGAARD LARSEN/NORDFO / SCANPIX

Nå har Det Kongelige bibliotek i København - kjent som "den sorte diamant" - bestemt seg for å sikre seg de tolv tegningene.

Dermed kan Danmark igjen risikere en storm av reaksjoner. Men kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærgaard understreker at dette ikke er en politisk handling.

 

- Ikke for å provosere 

- Vi gjør det ikke for å provosere noen som helst, tvert i mot gjør vi det for å sikre at disse tegningene er sikkert samlet på ett sted, sier kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærsgaard ved Det Kongelige Bibliotek.

- Vi har ikke innført noen ny politikk med dette her, vi gjør bare det vi alltid har gjort gjennom flere hundre år, nemlig å sikre dokumenter og bøker for kommende generasjoner

Claus Seidel, leder for foreningen Danske Bladtegnere, er en av de tolv tegnerne som deltok i serien av Muhammed-karikaturer som ble trykt i Jyllands-posten høsten 2005. Han tegna en hvitkledd Muhammed som står ute i Sinaiørkenen med en rødglødende sol ved siden av seg. Tegningen hører hjemme på det kongelige bibliotek, mener han.

- Verdenshistorie

- Den har skapt verdenshistorie. Og derfor hører den hjemme der. Vi tolv er i prinsippet enige om at tegningene bør være her.

Nær etthundre mennesker døde i opptøyene som fulgte i 2006. Både norske og danske ambassader i muslimske land ble angrepet. Og i etterkant fulgte debatten om ytringsfrihet. Direktør for Danmarks mediemuseum i Odense, Erwin Nielsen, planlegger en stor utstilling om ytringsfrihet, og ønsker å låne karikaturene til denne utstillingen:

 Frykter ikke reaksjoner

- Vi er likeglade med hvem det er som eier tegningene, men vi har selvfølgelig en interesse av å låne dem til utstillingene, sier Erwin Nielsen.

- Frykter dere reaksjoner i etterkant av utstillingene?

- Nei, det gjør vi faktisk ikke. Når man viser dem i en sammenheng der man prøver å informere, tror jeg ikke man vil reagere på den måten. Vi vil jobbe hardt for å få tak i disse tegningene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.