Hopp til innhold

Wenche fyller 90 år

Når Norges store diva Wenche Foss fyller 90 år i dag, trår Teater-Norge til med en privat hyllest fra kolleger på Nationaltheatrets scene.

Wenche Foss
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

–  Hun er jo så mye for så mange. Diva, skuespillerdronning, støttespiller, talsperson og ikon. Men hun er også vår kollega på scenen, og det er det vi ønsker å vise på onsdag, sier instruktør Kjetil Bang-Hansen ved Nationaltheatret.

Send din bursdagshilsen til Wenche Foss her

Les bursdagshilsnene fra NRKs nettlesere her

- En uformell blomsterbukett

Han vil ikke ut med alle detaljene i programmet, som han beskriver som «variert».

Toralv Maurstad 80 år

HILSER: Skuespiller Toralv Maurstad.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Hvis jeg sa hvem som skal gjøre hva, ville det spolert overraskelsen for henne. Men jeg kan røpe at det er mange skuespillere fra våre største teatre og scener som skal delta med diktopplesning og sanger. Det blir en slags uformell blomsterbukett fra oss til henne, sier instruktøren.

NRK gratulerer med dagen, og det gjør også et knippe kolleger gjennom mange år.

- Jeg vil ønske Wenche til lykke med dagen. Du begynner å trekke på årene du. Jeg ønsker først og fremst at du snart blir frisk i beina dine, så vi kan gjøre knebøyningene våre, som vi alltid har gjort før teppet går opp. Håper du får en fin dag, og alt godt fremover i mange år, kjære Wenche. Hilsen Toralv Maurstad

Lise Fjeldstad

HILSER: Skuespillerinne Lise Fjeldstad.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

- 90 år er mange år. Men som du har brukt disse årene! Så mye glede, varme og kjærlighet du har strødd rundt deg som kunstner, og ikke minst som menneske. Jeg beundrer deg voldsomt for ditt engasjement. ditt mot til å si fra høyt og tydelig når det er noe du synes er galt eller urettferdig. Du snakker virkelig for så mange mennesker, og da særlig for dem som ikke så lett kan tale sin egen sak.

Og så beundrer jeg deg selvsagt som skuespillerinne. 90 år er ingenting for deg! Jeg synes du skal gå for hundretallet, for vi trenger deg alle sammen. Det er så morsomt å være sammen med deg. Det er alltid liv, røre og optimisme der du er. Så bare gå videre! Gratulerer med dagen nok en gang. Hilsen Lise Fjeldstad

Ane Dahl Torp

HILSER: Skuespillerinne Ane Dahl Torp.

Foto: Kjørholt, Dag / SCANPIX

- Jeg vil gjerne få ønske deg til lykke med dagen. Jeg har hatt gleden av å jobbe med deg. Den første dagen på prøve med ”Susanna” – en NRK-produksjon – kom jeg med et forslag som involverte meg selv. Da kommer det fra Wenche Foss: "-Kamerahore!" Jeg skvatt, og kjente at det isnet nedover ryggen. Jeg tenkte at nå har jeg virkelig provosert Wenche Foss.

- Din kamerahore! sier hun igjen, og setter øynene i meg. Så sier hun: - Akkurat sånn var jeg også - hev meg på og kom med forslag! Det er bra, lille berta! Fortsett med det! Der satte hun en støkk i meg.  Hilsen Ane Dahl Torp

Andreas Diesen

HILSER: Andreas Diesen i NRK Underholdning.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det er umulig å beskrive hva du har betydd for norsk kulturliv. På lørdag går det et program på tv som gjør et forsøk. Men hadde man skulle dekket alt det du har gjort og alt det du har betydd, ville man måtte holde på hele kvelden.

Håper du får en strålende 90 årsdag. Alle vi i NRK-huset takker deg for all den vennlighet du har vist hver gang du besøker oss. Ha en riktig god bursdag! Hilsen Andreas Diesen

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK