Hopp til innhold

Svikter litteraturen

Norske barns leseferdigheter er dårlige - regjeringen svikter, mener opposisjonen og litteraturformidlere.

Barn leser
Foto: Scanpix / SCANPIX

Den nasjonale satsingen "Den kulturelle skolesekken" skal sørge for at elever i grunnskolen blir kjent med kunst- og kulturuttrykk av alle slag. Men litteraturen er utelatt fra stortingsmeldingen som nylig ble lagt fram.

- I stortingsmeldingen ble det påpekt at det er viktig å gi sentrale midler til ulike kunstuttrykk. Det som overrasker meg er at litteraturen nok en gang er utelatt, sier prosjektleder for nordisk barne- og ungdoms-litteraturkonferanse Ine Marit Torsvik Bertelsen.

Kan få flere analfabeter

Bertelsen reagerer på at litteraturen ikke får statlige midler, mens de andre kunstuttrykkene deler 33 millioner. Bekymringen for manglende nasjonalstøtte kommer også fra lederen av Litteraturhuset Aslak Sira Myhre.

- At vi ikke har slike midler betyr at vi ikke får dannet nasjonale institusjoner som jobber med litteratur i skolen. Det betyr at litteraturen som formidles til elevene, og kvaliteten på formidlingen er utelukkende opp til den enkelte skole og den enkelte kommune, og da sier det seg selv at det blir varierende kvalitet, sier Myhre.

En konsekvens av å ikke gi midler til litteraturen kan være at leseferdighetene til barn og unge bli svekket enda mer, tror Bertelsen.

- Jeg frykter for leseferdighetene til barn og unge. Vi ligger trossalt på 35. plass på en internasjonal undersøkelse, og det er relativt dårlig. Hvis vi ikke tar tak i dette nå så vil det bli langt flere funksjonelle analfabeter enn det vi faktisk har i Norge i dag.

Ikke kulturens oppgave

Kulturminister Trond Giske sier at det ikke er "Den kulturelle skolesekkens" mål å bedre leseferdighetene til barn og unge.

- Den kulturelle skolesekken skal ikke inn å dekke opp for skolen når det gjelder lesing og andre ferdigheter, men den kan helt sikkert bedre interessen for litteratur og leseferdighetene, sier han.

I følge kulturministeren vil en eventuell satsing på litteraturen komme frem senere.

- Vi kommer med en meldingen om bibliotek- og språk som skal finne hvem som skal være den sentrale aktøren for litteratursatsingen i "Den kulturelle skolesekken", sier Giske.

Medlem i kulturkomiteen og venstrepolitiker, Trine Skei Grande, er skuffet over den manglende litteratursatsingen.

- Det jeg ikke skjønner er at han må vente til det kommer en språk- og bibliotekmelding for å fokusere på den store utfordringen. Det å ha fokus på å formidle god litteratur til unger fører til at de får et stort ønske om å nyte den kunstarten det faktisk er, og jeg ser ikke en konflikt i at en god litteratursatsing også fører til bedre leseferdigheter, sier Grande.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)