Hopp til innhold

Heder til Rossaviks Førde-biografi

Rossaviks Førde-biografi vant Brageprisen i kategorien sakprosa.

Frank Rossavik

Frank Rossavik (midten) under lanseringen av Førde-boka.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Årets Bragepriser gikk til Frank Rossavik i kategorien sakprosa, Carl Frode Tiller - Skjønnlitteratur for voksne, Linn T. Sunne - Barne- og ungdomsbøker og Bjørn Ousland og Jon Ewo - Sakprosa for barn (åpen klasse 2007).

 

Sakprosa

Frank Rossavik

Frank Rossavik

Foto: www.brageprisen.no

Frank Rossaviks biografi om Einar Førde er hedret med Brageprisen i kategorien Sakprosa.

Forfatteren, som er journalist i Bergens Tidende, følger den tidligere Arbeiderparti-toppen og NRK-sjefen i med- og motvind i mange tiår. «Stikk i strid» er en bok om en mangfoldig mann, mener juryen.

– Rossavik tegner et portrett av en svært sammensatt person med sterk vilje til makt og med store evner til å både begeistre og vekke avsky. Rossavik har prestert en svært vellykket «uautorisert» biografi, ifølge juryen.Skjønnlitteratur for voksne

 

Skjønnlitteratur for voksne

Carl Frode Tillers roman «Innsirkling» er snedig, mener Bragepris-juryen, som har kåret romanen til årets beste skjønnlitterære verk.

Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller

Foto: www.brageprisen.no

Brageprisvinneren har tidligere sagt at boken er en begynnelse på et større romanprosjekt, og juryen sier den venter spent på fortsettelsen.

– «Innsirkling» er en roman som spenner bredt og lodder dypt, både psykologisk og sosiologisk. Boken er snedig komponert – det veksles uanstrengt mellom ulike fortellerstemmer og synsvinkler, fortid og nåtid, og det benyttes brevform, dialog og indre monolog, mener juryen.

 

  

 

Årets barnebok

Linn T. Sunne

Linn T. Sunne

Foto: www.brageprisen.no

Linn T. Sunnes bok «Happy» vant kategorien Barne- og ungdomsbøker.

I barneboken «Happy» viser forfatter Linn T. Sunne hvor vanskelig det kan føles å være barn på vei til å bli ungdom. Slikt blir det Bragepris av.

– Dette er en vakker, liten historie fortalt i et komprimert format. Språk og format kler hverandre og understreker bokens alvorlige budskap, uttaler juryen.

 

 

 

 

Bjørn Ousland og Jon Ewo

Bjørn Ousland og Jon Ewo

Foto: www.brageprisen.no

Åpen klasse - sakprosa for barn

Jon Ewo og Bjørn Ousland er tildelt Brageprisen for sin bok om middelalderkongen Håkon Sverresson.

«Fortellingen om et mulig drap» er tittelen på boken, som vant Åpen klasse, sakprosa for barn.

– Dette er på alle måter et imponerende arbeid. På en naturlig måte bringes nåtidens teknologi og nåtidens mediefjes inn i teksten og gjør den enda mer spennende og drivende, sier juryen om boka.

 

 

 

Hederspris

Forlagsredaktør, forfatter og oversetter Guri Vesaas ble tildelt hedersprisen da Brageprisene 2007 ble delt ut torsdag kveld.

Vesaas, som er datter av Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas, fikk prisen for sin enestående innsats for norsk barne- og ungdomslitteratur.

– Hun har, ved aktivt å få i stand samarbeid mellom en rekke forfattere, illustratører og bildekunstnere, utviklet barneboken til en høyt respektert kunstart, både i Norge og i utlandet, mener juryen

Brageprisen

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen, og har som formål å hedre gode forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Prisen deles ut i fire kategorier: Skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker og sakprosa for barn som er årets åpen klasse. I tillegg til en hederspris som i år gikk til Guri Vesaas.

Vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner, samt Bragestatuetten laget av kunstneren Børre Larsen.

  Les mer om Bragepris-nominasjonene her

NRK/NTB

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.