Hopp til innhold

Stor vilje - men dårlig kvalitet

Gyldendal drukner i utkast til ungdomsbøker, men bare 1 til 2 prosent av bøkene blir utgitt.

Ungdom
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Denne uken fortalte kulturnytt at Sverige gir ut tre ganger så mange ungdomsbøker som Norge. Samtidig har den norske ungdomslitteraturen blitt beskyldt for å ikke være dristig nok.

Likevel er viljen til å skrive litteratur for ungdom er enorm, det forteller redaktør i Gyldendal Ingvild Alfheim.

 - Vi får inn 200 manus i året, mer eller mindre, og av de er det mellom en og to prosent som debuterer hos oss, forteller hun.

Lav kvalitet

Dette er manus fra uetablerte forfattere som forlaget ikke kjenner til fra før av, og dessverre er kvaliteten på manusene ymse.

- Det sier seg selv at når en til to prosent av det som kommer inn blir utgitt så er det mye vi ikke synes er godt nok av varierende grunner.

En av årsakene er at mange skribenter tar litt for enkelt på det å skrive litteratur for ungdom.

- Jo lenger du er fra ungdomstiden din selv, jo viktigere er det at du gjør researchen din godt. Det nytter ikke å legge inn en ipod og en mobiltelefon og tro du at du da skriver om ungdom i dag, sier Alfheim.

Får dere mange av manuser som er slik som du beskriver nå?

- Ja vi gjør det, og vi får også inn ganske mange manus hvor vi merker forfatteren prøver en form for ungdomssjargong - men den er utdatert.

Trollmenn og forelskelse

Mange av utkastene som blir sendt inn til forlagene er inspirert av Harry Potter og fantasy-sjangeren, men god ungdomslitteratur tar også opp tradisjonelle temaer som forelskelse og overgangen fra barn til voksen. Alfheim minner om at disse temaene ikke er utgått på dato.

- Jeg tror ikke at vi trenger mer kontroversielle temaer. Vi har hatt noen veldig kontroversielle bøker inni mellom, og det kan det bli mye medieblest av, men det er ikke nødvendigvis det som treffer leserne.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober