Hopp til innhold

Pris til Democratic Voice of Burma

Radio- og tv-stasjonen får årets Ossietzkypris av Norsk PEN.

Democratic Voice of Burma

HOLDER TIL I OSLO: Democratic Voice of Burma.

Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

Prisen deles ut til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for å forsvare ytringsfriheten.

Enstemmig vedtatt

Tildelingen ble enstemmig vedtatt av styret i Norsk PEN som er en del av PEN, verdens største skribent- og ytringsorganisasjon. Styreleder Anders Heger begrunner i en pressemelding tildelingen med at ”Democratic Voice of Burma viser hvilken enorm betydning det frie ord og dets utøvere kan ha i et lands skjebnetimer”.

Democratic Voice of Burma (DVB) er en ikke-kommersiell radio- og tv-stasjon, lokalisert i Oslo. Av stasjonens 100 medarbeidere, jobber 15 i Norge. I Burma har stasjonen rundt 50 medarbeidere som bringer informasjon ut av landet.

Demonstrasjoner i Burma

I BURMA: Munkene ledet an i demonstrasjonene.

Foto: Democratic Voice of Burma / AP

Stasjonen har vært en sentral informasjonskilde for internasjonale medier under den siste to måneders mye omtalte opptøyer i Burma. Demonstrasjoner for bedre levekår og politiske rettigheter ble hardt slått ned på av myndighetene. Spesielt hardt rammet ble landets respekterte buddhistmunker, som ledet an i protestmarsjene. I mange tilfeller var DVB eneste informasjonsleverandør.

DVB ble startet av studenter og flyktninger som måtte forlate Burma etter opprøret i 1988.

Les mer om konflikten i Burma: I kamp for frihet

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober