Hopp til innhold

Norske satanrockere topper New York Times

Det norske ekstrem-metallbandet Enslaved får stor oppmerksomhet på sin USA-turné.

Svartmetallbandet Enslaved
Foto: enslaved.no

" På veien for å spre god, gammeldags ondskap".

Slik lyder overskriften på New York Times kulturside, over et bilde av den svette og langhårete Enslaved-vokalisten Grutle Kjellson.

Til tross for verdensomspennende fanskare, kultstatus over to tiår og en mytisk klang få musikksjangere kan matche, er norsk metall fortsatt et obskurt fenomen i USA.

Så obskurt at ærverdige New York Times vier norske Enslaved en fyldig artikkel i forbindelse med en konsert i metropolen.

Metall og misantropi

"Du trenger ikke være ekspert i skandinavisk historie, eller metal-fan egentlig, for å sette pris på gruppas episke, elegante musikk." Det skriver Kelefa Sannem på avisas nettsider. Bandet har gått fra å synge på islandsk, til engelsk, og har kanskje også dempet det mørke budskapet med tiden, mener Sannem.

Grutle Kjellson, vokalist i Enslaved.

Grutle Kjellson, vokalist i Enslaved.

Foto: enslaved.no

- Tekstene er nå mer preget av svartmetallens misantropi og melankoli, enn hat og opprørsvilje.

Dermed blir innholdet kanskje mer lettyggelig for et bredere amerikansk publikum.

Kullsvart, norsk metall

Enslaved var blant de første norske gruppene som markerte seg innen svartmetallsjangeren, med tette bånd til ekstreme eksponenter for miljøet som pionér-bandet Emperor.

I 1990 ble et av Emperor-medlemmene dømt for drap, og i selskap med kirkebrennere og Varg Vikernes-saken, ga dette norsk metall ry for å være dønn seriøs i sin satan-dyrkelse. 

- Folk ser fortsatt på Norge med en viss respekt, sier gitarist Ivar Bjornson i artikkelen. - Ikke bare på grunn av det som skjedde, men også fordi miljøet har utviklet seg på egen hånd.

- Verdens ondeste land

- Metallmiljøet har gått fra å sees som en trussel mot det norske kulturarven, til å sees som en del av den. Nå mottar de til og med statsstøtte, noterer NY Times' journalist seg, og spør lakonisk:

- Hvor lang tid vil det ta før regjeringen finansierer en reklamekampanje, hvor de inviterer svartmetall-fans til å besøke verdens ondeste land?

Enslaved er på en fem ukers turné i USA, under tittelen Enslaved World Tour Part II. I kveld står New York for tur, og publikum vil få smake det Enslaved selv beskriver som "en perfekt blanding av kraft, tradisjon, progressive element og mørk Psykedelia."

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober