Hopp til innhold

TV3 anklages for samehets

- TV3 burde vært anmeldt for samehets, mener kulturforkjemperen Mattis Hætta.

Alice Balto

Den samiske deltageren i reality-serien Robinson, Alice Balto, har blitt kalt 'samekjerring' og 'samejævel' på tv.

Foto: TV3

Den samiske artisten hevder TV3 sender grov samehets. Utspillet kommer etter at en samisk deltager i reality-serien Robinson, har blitt kalt "samekjerring" og "samejævel" på tv.

- Bør ikke tolereres

Hætta mener slike holdninger er diskriminerende, og ikke bør tolereres:

- Tenk på hun stakkars unge jenta som får slengt dette opp i ansiktet. Hun hører ikke dette bare en gang. Det blir gjentatt og gjentatt, sier han.

"Satans samekjerring"

Deltageren som Hætta sikter til er 27 år gamle Alice Balto fra Alta. Balto er av samisk opprinnelse, noe spesielt en av de andre deltagerne har bemerket i svært negative ordelag.

27-åringen er blant annet blitt kalt for "satans samekjerring", og har under innspillingen av serien måtte tåle flere lignende kommentarer og karakteristikker.

Hætta mener grensen for diskriminering og etnisk hets forlengst er passert.

- Et sted går grensa. Jeg vet at dette er en konkurranse og at her skal folk psykes ut. Men dette er å hamre over en person, sier han. 

- Burde anmelde

Selv ville Hætta aldri tålt å bli sjikanert på samme måte som Balto. Han mener saken burde vært anmeldt, og at TV3 nå må ta ansvar:

- Man kan ikke lage hva som helst å sende det. TV3 må ta et redaksjonelt ansvaret sitt å få rettet opp i det, sier han.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP