Hopp til innhold

- En uholdbar situasjon

Fylkeskommunene vil kreve erstatning for forsinkede skolebøker. Bokhandelselskapene kan vente seg et erstatningskrav på flere millioner kroner.

Skolebøker
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Kopimaskinen ved Bodø videregående skole har gått varm siden skolestart 20. august i år. Til tross for at løfter om at bøkene skulle være på plass, mangler andreklassingene fortsatt bøker i flere fag. Kopieringsbudsjettet er allerede sprengt, forteller lærer Hege Haugmo.

 12 000 kopier

- Siden skolestart har jeg kopiert over 12 000 sider.

- Vi har ikke penger til å kjøpe inn toner, papir og blekk på et allerede minimalt budsjett, hvor vi i tillegg skal spare 1 prosent i år og 2,5 prosent neste år.

Heller ikke elevene liker at de må fylle ranselen med kopiark i stedet for skolebøker.

- Jeg synes det er forkastelig at vi fikk bøkene først etter den sjette skoleuken, sier elev Julie Johansen. Det er mange elever som ligger bak nå, fordi de ikke har noe læringsverk å forholde seg til.

- Dette skal ikke skje, vi ble lovet gratis læremidler og da krever vi at de foreligger ved skolestart.

Bodø videregående skole

Bodø videregående skole.

Foto: Bodø vgs.

- Fylkeskommunen har ansvaret

Hun mener fylkeskommunen må ta ansvar for situasjonen.

- Når de anbefaler disse bøkene til skolen, skal de være sikre på at det er i orden. Det står i kontrakten at vi skal ha skolebøker til skolestart, og da mener jeg at vi skal ha det.

Men Fylkeskommunene mener bokhandelselskapene må bære ansvaret.

Vil kreve erstatning

En ringerunde NRK har gjort, viser at nesten alle fylkeskommunene vil kreve erstatning for de forsinkede skolebøkene. Et av dem er Oppland:

- Sammen med Hedmark fylkeskommune har vi inngått en avtale om kjøp av skolebøker, som vi skulle ha på plass til skolestart. Så viste det seg jo at de ble halvannen måned forsinket, sier Jørgen Skaug, fylkesutdanningssjef i Oppland.

Sammen med Hedmark krever han nå erstatning:

- Den avtalen vi har med Norli-gruppen åpner for en økonomisk kompensasjon ved for sen levering.

- Hvilken størrelsesorden er det snakk om?

- Bare for Oppland fylkeskommune har vi en totalavtale på mellom 9 og 10 millioner kroner. Vi snakker nok om en økonomisk kompensasjon på noen hundre tusen kroner.

En umulig situasjon

Også Hordaland fylkeskommune har planer om erstatningskrav, forteller seniorkonsulent Vigdis Bjørgo:

- Vi ser ingen annen måte å gjøre dette på enn å fremme et krav om kompensasjon, enten vi bruker kommunale bøter eller noe annet. Så får Norli ta saken med sine underleverandører.

- Slik situasjonen har vært i år, kan vi ikke ha det.

Millionerstatning

En erstatning til samtlige av landets over 450 videregående skoler kan bety en regning på mange millioner kroner for bokhandelselkapene.

Norli-gruppen er den største aktøren. De har avtale med godt over halvparten av fylkeskommunene, men ønsker ikke å kommentere saken.

På skolen i Bodø håper de at rotet ikke gjentar seg neste år. Hege Haugmo synes situasjonen er uholdbar.

- For det første ut fra et miljøhensyn. Vi brenner av en liten regnskog her ved Bodø videregående i høst.

- For det andre med tanke på den frustrasjonen elevene har hatt. Alle er jo ikke like flinke til å passe på papirene sine, og når det blir så store papirmengder man skal drasse frem og tilbake, blir det ikke den samme strukturen som før, sier Hege Haugmo.

Yrkesutdanning i boktrøbbel

Vil tvinge forlagene til å levere

Lover bøker innen to uker

- Kaster bort et skoleår

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.