Hopp til innhold

- Hijabforbud er udemokratisk

Forfatter Hege Storhaug vil ha hijab-forbud. - Hun sprer udemokratiske ideer, mener hijab-bruker og journalist Zakia Ahmed Akkouh.

Fra en hijab-forretning i Jakarta
Foto: BEAWIHARTA / REUTERS

I dag møttes de til debatt i Kulturnytt.

- Storhaug sprer ideer som bunner i uvitenhet. Det er udemokratisk å ville hindre muslimers religionsutøvelse, sier Zakia Ahmed Akkouh.

- Uhyggelig undertrykkende

Zakia Ahmed Akkhouh

Journalist Zakia Ahmed Akkhouh

Foto: NRK

I boka «Tilslørt. Avslørt. Et oppgjør med norsk naivisme» går Hege Storhaug hardt ut mot bruken av hijab, som hun ser som et symbol på islamisme og antidemokratiske tendenser.

  Akkouhs kommentar på Dagbladet.no

Akkouhs innlegg fikk mange av Dagbladets lesere til å se rødt- i løpet av helgen kom det over 2000 kommentarer til artikkelen, de fleste av dem negative.

- Totalitært symbol 

Hege Storhaug

Forfatter Hege Storhaug

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Hijaben er en politisk konstruksjon som brukes til å presse Europa for våre frihetsverdier, sier Hege Storhaug

- Jeg synes det er spesielt at med den fantastiske friheten vi har, er man villig til å bruke et symbol som signaliserer totalitære krefter.

Vil ikke underkaste seg

Zakia Ahmed Akkouh vil ikke slutte med hijab på grunn av den symbolverdi andre tilskriver hodeplagget.

- Hege Storhaug vil at jeg skal underkaste meg de holdningene og den symbolikken andre forbinder med sløret. Hvis vi har kvinners beste velbefinnende i tankene, er det viktigste hva jeg selv legger i det, ikke alle andre.

Hege Storhaug mener Akkouh må ta ansvar for de signalene hun sender ut til andre mennesker gjennom sin klesdrakt.

- Hijaben er et av de fremste symbolene på den islamistiske bevegelsen. Som samfunnsbevisst menneske burde du tenke gjennom hvilke signaler du sender ut gjennom å ikle deg symboler på totalitær ideologi.

 Debatten går fortsatt på Dagbladets nettsider, og Akkouh mener dette viser hvor viktig det er at muslimske kvinner tar til orde for seg selv.

Det franske forbudet mot bruk av hijab i det offentlige rom har skapt sterke reaksjoner verden over.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober