Hopp til innhold

- Regelverket er utdatert

KrF mener det burde bli tillatt å slakte dyr i henhold til kosherregler.

Joav Melchior
Foto: Morten Holm / Scanpix

- Denne saken tyder på at vi har et utdatert regelverk, sier Stortingsrepresentant for KrF, Hans Olav Syversen.

Bør Norge tillate religiøs slakting uten bedøvelse?

I dagens Detektor fortalte rabbiner Joav Melchior i Det mosaiske trossamfund om hvordan norsk slaktelovgivning gjør det umulig for jøder å slakte etter kosherprinsipper.

En skam

- Det er en skam for Norge. Det er vanskelig praktisk sett fordi vi må importere kjøtt, noe som er veldig dyrt. Men enda viktigere er det moralske aspektet: Loven i Norge sier at måten jeg praktiserer min religion er barbarisk.

Norge er et av få europeiske land som ikke gir jøder og muslimer dispensasjon for bruk av bedøvelse ved slakting. Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener den norske loven kan være i strid med religionsfriheten.

- Det handler om retten til fri religionsutøvelse. Dette burde utredes grundigere, man skal strekke seg langt når det gjelder å gi folk mulighet til fri religionsutøvelse.

Mangler respekt

Lov om dyrevern stammer fra 1929. Jens Hunseid, representant for bondepartiet og en av dem som ivret for å forby kosherslakt, sa dette i forbindelse med høringene:

Vi har ingen forpliktelse til å utlevere våre husdyr til jødenes grusomheter, vi har ikke invitert jødene hit til landet, og vi har ingen forpliktelse til å skaffe jødene dyr til deres religiøse orgier.

Forhandlinger i Odelstinget 12. juni 1929

Hans Olav Syversen mener det tyder på manglende respekt for andres religion at denne loven fortsatt er gjeldende.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen ( Krf)

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Den gangen lovteksten ble til er det mye som kan tyde på at man hadde litt forskjellige beveggrunner. De grunnene bør ikke være til stede i dag, og da burde vi også gjøre noe med denne teksten.

- Hva vil KrF gjøre videre?

- Min oppfordring går til regjeringen som jo fremmer lovendringer til stortinget. Hvis ikke regjeringen gjør det, vil vi selv fremme et eget forslag i Stortinget.

Landbruks- og matdepartementet er i ferd med en gjennomgang av dyrevernloven og vil derfor ikke kommentere denne saken.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter