Hopp til innhold

- Regelverket er utdatert

KrF mener det burde bli tillatt å slakte dyr i henhold til kosherregler.

Joav Melchior
Foto: Morten Holm / Scanpix

- Denne saken tyder på at vi har et utdatert regelverk, sier Stortingsrepresentant for KrF, Hans Olav Syversen.

Bør Norge tillate religiøs slakting uten bedøvelse?

I dagens Detektor fortalte rabbiner Joav Melchior i Det mosaiske trossamfund om hvordan norsk slaktelovgivning gjør det umulig for jøder å slakte etter kosherprinsipper.

En skam

- Det er en skam for Norge. Det er vanskelig praktisk sett fordi vi må importere kjøtt, noe som er veldig dyrt. Men enda viktigere er det moralske aspektet: Loven i Norge sier at måten jeg praktiserer min religion er barbarisk.

Norge er et av få europeiske land som ikke gir jøder og muslimer dispensasjon for bruk av bedøvelse ved slakting. Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener den norske loven kan være i strid med religionsfriheten.

- Det handler om retten til fri religionsutøvelse. Dette burde utredes grundigere, man skal strekke seg langt når det gjelder å gi folk mulighet til fri religionsutøvelse.

Mangler respekt

Lov om dyrevern stammer fra 1929. Jens Hunseid, representant for bondepartiet og en av dem som ivret for å forby kosherslakt, sa dette i forbindelse med høringene:

Vi har ingen forpliktelse til å utlevere våre husdyr til jødenes grusomheter, vi har ikke invitert jødene hit til landet, og vi har ingen forpliktelse til å skaffe jødene dyr til deres religiøse orgier.

Forhandlinger i Odelstinget 12. juni 1929

Hans Olav Syversen mener det tyder på manglende respekt for andres religion at denne loven fortsatt er gjeldende.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen ( Krf)

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Den gangen lovteksten ble til er det mye som kan tyde på at man hadde litt forskjellige beveggrunner. De grunnene bør ikke være til stede i dag, og da burde vi også gjøre noe med denne teksten.

- Hva vil KrF gjøre videre?

- Min oppfordring går til regjeringen som jo fremmer lovendringer til stortinget. Hvis ikke regjeringen gjør det, vil vi selv fremme et eget forslag i Stortinget.

Landbruks- og matdepartementet er i ferd med en gjennomgang av dyrevernloven og vil derfor ikke kommentere denne saken.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK