Hopp til innhold

- Lovlige graffitivegger rekrutterer taggere

- De lovlige graffitiveggene er en stor del av grunnen til at det blir mer og mer ulovlig tagging, hevder Lene Langemyr, byrådssekretær  for samferdsel og miljø i Oslo.

Tagging

Nedtagget bygård i Oslo.

Foto: Siri Storstein Hytten

Byrådssekretær Lene Langemyr (Frp)

Byrådssekretær Lene D. B. Langemyr (FrP)

Lovlige graffitivegger stopper ikke ulovlig tagging. Både i Bergen og Oslo har det kommet inn nesten dobbelt så mange meldinger om ulovlig tagging som for bare to år siden, viser tall fra politiet.

- Du skal heller ikke undervurdere taggernes forhold til annen kriminalitet, mener Langemyr.

- Må skille mellom tagging og graffiti

Byråd for finans, kultur og næring i Bergen, Henning Warloe, mener Langemyrs konklusjoner er lettvinte.

- Det går ikke an å dra en direkte sammenheng mellom de lovlige graffitiveggene og ulovlig tagging. Tallene vi ser nå er like høye som i 2003. Vi har forøvrig aldri startet prosjektet med lovlig graffitivegg for å bekjempe ulovlig tagging. Ulovlig tagging var ulovlig før, og det er fortsatt ulovlig.

 

Graffiti er en kunstform som har eksistert i den vestlige verden i mer enn 30 år. Graffiti er dessuten en viktig kunstform som har påvirket billedkunst oppigjennom de samme årene ganske betydelig.

Byråd for finans, kultur og næring i Bergen, Henning Warloe

- Hvorfor øker det nå?

- De har økt før også, uten lovlige vegger, så det er i hvert fall ikke veggens skyld. Vi må også skille mellom bra kunst - altså graffiti - og det som er hærverk, nemlig tagging. Det er ikke en gang sikkert at det er samme folkene som står bak taggingen, som de som lager graffiti.

Dobling i tallet meldte skadeverk

I Oslo har man hatt lovlig graffitivegg siden 2006, og både der og i Bergen har man de to siste årene registrert nesten en dobling i tallet på meldte skadeverk ved tagging.

Lene Langemyr synes det er underlig at Bergen kan gå inn for lovlige vegger.

- De burde ta en telefon til sine kolleger i Oslo som har erfaring med dette her. For du skal ikke stikke under en stol at veggene rekrutterer til kriminalitet. Taggingen har økt drastisk med de lovlige veggene, sier hun.

- Vi har et annet kunstsyn

Henning Warloe, sier det er uaktuelt med nulltoleranse for graffiti i vestlandsbyen.

Erling Dokk Holm

Trendforsker Erling Dokk Holm ved arkitekthøgskolen i Oslo mener taggerne hadde mer respekt før.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det er tydelig at synet på kunst er noe forskjellig. I Bergen har vi et moderne og fremtidsrettet kultursyn. Vi ønsker at Bergen skal være en mangfoldig og moderne kulturby, sier han, og legger til:

- Graffiti er en kunstform som har eksistert i den vestlige verden i mer enn 30 år. Graffiti er dessuten en viktig kunstform som har påvirket billedkunst oppigjennom de samme årene ganske betydelig.

- Hadde mer respekt før

Trendforsker Erling Dokk Holm ved arkitekthøgskolen i Oslo, tror utviklingen skyldes en holdningsendring i graffitimiljøet.

- Før var nok taggerne mye flinkere til å respektere noen grunnleggende regler innen taggekulturen, nemlig at du ikke skal male eller tagge oppå andres ting, sier han.

 - Ikke pent for Bergen by

I Bergen ønsker politibetjent Svein Bjørn Losnegård at noe blir gjort med den økende taggingen.

- Det dreier seg om tilgrising og hærverk på private eiendommer. Graffitien sprer seg, og ulovlig tagging har blitt et økende problem i byen. Vi må gjøre noe med dette som kan bli en subkultur, for dette er ikke pent for Bergen by uansett, sier han.

Tagging

Tagging i Oslo.

Foto: Siri Storstein Hytten

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)