Hopp til innhold

Endelig vals - Ragnhild Furebotten

Ragnhild Furebotten fra Nordland er blant annet kjent fra folkemusikkgruppa Majorstuen, og hun har nå kommet med sin første solo-CD. ”Endelig vals” heter den, og vår anmelder Kjetil Bjørgan er begeistret.

Ragnhild Furebotten
Foto: pressefoto

Ragnhild Furebotten har et variert musikalsk temperament som kommer til uttrykk gjennom hennes felespill. Nytolket gammel folkemusikk fra Nord-Norge. Sjeldne slåtter fra Danmark. Og egne komposisjoner. Spilt med lekende letthet sammen med Frode Haltli på trekkspill og Gjermund Larsen på cello, bratsj og fele.

Frisk musikk

På coveret står hun i strandkanten, med snøkledde fjell i bakgrunnen. Med det gir hun meg en visuell smakebit på tonene bak innpakningen. For dette er frisk musikk og jeg får en kald saltsmak i munnen.

Frode Haltli pirrer nysgjerrigheten til enhver musikkinteressert, med sjeldent gode og fantasifulle arrangementer. Noen ganger smelter han sammen med Furebotten og følger lydig etter hennes musikk. Andre ganger blir han pøbelen i sandkassa og gir melodiene noe å bryne seg på.

Gjermund Larsen er også med på leken. Han svever rundt felespillet til Furebotten og erter henne med fantasifulle improvisasjoner.

Variert

”Endelig vals” er en variert plate med gode melodier i mange ulike tonearter og forskjellig rytmikk. Fordi musikerne har et spilleteknisk overskudd, behersker de raske tempi uten at det blir heseblesende. Andre ganger bruker de tid på hver enkelt tone.

Furebotten lokker ut fyldige klanger og overtoner i instrumentet sitt. Hun har et godt anslag, med små kledelige detaljer i det hun griper tak i strengen. Hun lar tonene gli i hverandre – elegant og stilfullt. Og temaene i musikken veksler mellom det vakre og nesten melankolske i hennes egne komposisjoner, til det råe og energiske – typisk for nordnorsk folkemusikk.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)