Hopp til innhold

Nekrolog for Grieg

Hundre år etter Griegs død spilte Bergensfilharmonikerne Peer Gynt og klaverkonserten. Det gnistrende spillet til Leif Ove Andsnes løftet markeringen ut av sørgestemningen.

Leif Ove Andsnes
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kronprinsessen og ordføreren

Kronprinsesse Mette Marit og ordfører Herman Friele ved minneprotokollen for Edvard Grieg

Foto: Torkil Baden / NRK

Edvard Grieg døde 4.september 1907, og det har vært mye diskusjon om hvordan dette skulle markeres. Noen har ment at det har vært nok feiring ved andre jubileer for ikke lenge siden.

Bergen filharmoniske orkester presenterer neste uke nyskapt musikk ”I Griegs fotspor”. Og i de to første septemberukene er det en mengde fremtidsrettete arrangementer i regi av ”Grieg 07”.

Men denne uken, rett etter minnedagen, har sørgestemningen rådet. Etter torsdagens Grieg galla i Grieghallen var det til og med ”minneprotokoll” .

De kunne den tilreisende kronprinsessen og andre dødelige kunne skrive en hilsen til Edvard Grieg som om han var en St. Edvard. 

 

Nostalgisk

Den filharmoniske konserten, direktesendt i P2 torsdag, presenterte tre Griegverker. Det begynte med en museumspreget konsertversjon av ”Peer Gynt” med skuespillere fra Gålåoppsetningen i Gudbrandsalen og med Svein Sturla Hungnes i sentrum. Denne amputerte og folkloristiske versjonen ble knapt noe mer enn et nostalgisk paradenummer, som ikke formidlet det allmenne og aktuelle i Ibsens drama.

Utvalget av tekst og av Griegs musikk omfattet de mest kjente høydepunktene. Bergenspublikummet fikk ikke med seg det som var det nye i år på Gålå-oppsetningen: Atle Halstensens moderniserende bearbeidelse av noe av musikken. Det hadde gitt en forfriskende vri til framførelsen.

Ole Kristian Ruuds musikalske ledelse var rutinepreget og overrasket med sin mangel på dynamiske nyanser og presisjon. Det er da mye mer å hente ut av for eksempel ”Solveigs sang” og ”Morgenstemning” enn det vi fikk denne gangen. Lyspunkter var en frisk Solveig i Marita Kvarving Sølvbergs skikkelse.

Wagnersk

I andre del av konserten var det en helt annen temperatur på podiet. Kveldens mest helstøpte og skjerpete framførelse var ”Sørgemarsj over Rikard Nordraak”, også brukt i Griegs egen begravelse. Den fikk wagnerske dimensjoner, som i sørgemarsjen over Siegfried, med sin dundrende trommer og poengterte blåsere.

Da kunne man glede seg over hvordan orkesterklangen fyller Grieghallen mye bedre enn i Oslo konserthus. Og orkestrets store fortrinn, den fyldige og varme strykerklangen, utfoldte seg.

 

Leif Ove Andsnes og Ingvei Eikaas

Leif Ove Andsnes og NRKs prosjektleder Ingvei Eikaas

Foto: Torkil Baden / NRK

Dvelende

Høydepunktet i en slik feiring blir selvsagt klaverkonserten. Det gnistrende spillet til Leif Ove Andsnes ga a-mollkonserten nytt liv. Etter hans måte å utforske ”Ballade” på under Festspillene tidligere i år var det ikke overraskende at han også i klaverkonserten særlig forløste detaljene i sitt dvelende, utpenslende spill.

Den lekre klangbehandlingen, suverene teknikken og vulkanske energien steg og steg mot den svingende finalen.

Også her var det overraskende at dirigent og orkester ikke fulgte opp, og det var en mengde skjønnhetspletter på utsatte steder i samspillet. Alt burde ha ligget til rette for at dirigent og pianist kunne vært mer på bølgelengde.

Sørgemarsjen og klaverkonserten vises på NRK TV i november og vil også få en internasjonal DVD-lansering. For å få et best mulig resultat kan man da klippe inn fra opptaket som ble gjort dagen før. Førstkommende mandag går radioopptaket av hele Griegkonserten ut gjennom Den europeiske kringkastingsunion EBU til 14 land. 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.